Стара Загора. Петдесет и първото издание на Фестивала на оперното

...
Стара Загора. Петдесет и първото издание на Фестивала на оперното
Коментари Харесай

С премиера на „Бал с маски“ откриха Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Стара Загора. Петдесет и първото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ) бе намерено тържествено довечера в залата на Старозагорската опера. Това оповестиха от Община Стара Загора .

„ На прага сме на 51-вото издание на неповторимия Фестивал на оперното и балетно изкуство, който годишно се организира в нашия оперен спектакъл. Музиката е най-великото създание на индивида. Облечена с човешкия глас и с танца, тя се трансформира в голямо прекарване. Радваме се, че този конгрес към този момент 51 пъти отваря завесата, с цел да бъде като една самобитна витрина и да покаже това, което нормално не можем да забележим. Операта и балетът постоянно ще бъдат живи, тъй като те са изкуства, които дават огромна част от смисъла на нашия живот “, приветства присъстващите шефът на операта Огнян Драганов.

„ Операта я има тъй като я има публиката на Стара Загора. Има я цялата социална сила, която крепи културните институти- и операта, и театрите. В доста други градове не е по този начин “, се обърна към присъстващите зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя пожела на всички присъстващи да се насладят на богатата стратегия, която е готова.

„ Изключително съм щастлива, че заставам на тази сцената довечера. Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора за мен значи доста. Това, което съм през днешния ден нямаше да бъда в случай че не беше този Фестивал- с него стартира всичко “, показа оперната прима и артистичен шеф на Държавна опера Стара Загора Веселина Кацарова.

ФОБИ беше открит с премиерен театър на Вердиевия оперен шедьовър “Бал с маски ”. Сценичната визия на спектакъла на „ Бал с маски ” съзнателно е пренесена в края на 19 век - в епохата, когато стартира индустриалната гражданска война и настъпват измененията в социално-икономическите връзки на хората. Епохата на разбъркване обществените пластове, върху които стъпва и нашето модерно общество.

Художникът на постановката Каталин Йонеску-Арборе добавя, че се концентрира върху тайната обич сред Амелия и Рикардо и срещата с Улрика. „ Позлатените маски и орнаменти се съчетават с блестящо оцветени керамични фрагменти и огромни и дълги тъмни пера. И всички те са сложени върху червени костюми, единственият цвят, който изпъква в мрака на времето и пространството. В реалност множеството интервали от нашия живот са покрити от някои мислени маски, с цел да ни предпазят от вероятни бедствия. А цветовете постоянно ни описват историята… ”

И режисьорът, и художникът обръщат особено внимание на облика на Улрика като загадъчна основна фигура в развръзката и знак на духовността с задача и оракулски взор в бъдещето.
За диригента Ивайло Кринчев „ Бал с маски “ е шедьовър на музикалната драма и образец за възходящата мощ на Джузепе Верди, като интерпретатор на човешкия темперамент и занаятчия на оркестровия нюанс. В нея той съумява да разчупи музикалните форми, открити от италианската опера в средата на 19-ти век, с цел да получи по-гъвкава и уравновесена конструкция. Например ариите са относително къси и не са строго завършени, ансамблите смесват контрастни настроения и сцените не следват безусловно стандартните структурни модели… ”

Главни настоящи лица тази към този момент бяха: в ролята на Рикардо тенорът Ивайло Михайлов, в ролята на Амелия дебютира сопраното Русалина Мочукова. ролята на Ренато извърши Александър Крунев, Оскар беше Емилия Иванова, а в мистериозната Улрика се превъплати Даниела Дякова.
Премиерата на операта „ Бал с маски ” на Старозагорската опера е с посвещение на 80 годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова, оставила ярка диря в историята на оперните театри в Русе и Стара Загора. Тя беше специфичен посетител на премиерата.

Утре от 17.00 часа във фоайето на Зала Опера е представянето на книгата “Моят Вагнер ” на Издателство “Захарий Стоянов ” от акад. Пламен Карталов. Авторът показва десетгодишния насъбран опит в реализацията на едно от най-внушителните заглавия в международната оперна класика: тетралогията “Пръстенът на Нибелунга ”, последвани от „ Тристан и Изолда “, “Парсифал “. Създадените постановки се подреждат измежду оперните събития с интернационалните измерения в най-новата история на Софийската опера и балет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР