Стара Загора. Над 1000 участници се включиха в Осемнадесетото издание

...
Стара Загора. Над 1000 участници се включиха в Осемнадесетото издание
Коментари Харесай

Община Стара Загора: На „Орфеево изворче” наградата на кмета получи детски ансамбъл „Константин Преславски” от Варна

Стара Загора. Над 1000 участници се включиха в Осемнадесетото издание на Националния детски фолклорен конкурс „ Орфеево изворче ” под патронажа на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Той се организира от 23-ти до 25-ти март 2018 година в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Конкурсът е проведен от Община Стара Загора и Национален музикално - фолклорен съюз „ Орфеево изворче ”. На три подиуми се изявиха фолклорни групи и самостоятелни реализатори от разнообразни жанрове на фолклорното изкуство.
Да пазят и обогатяват българския достоверен фолклор и традициите на народно-песенното и инструментално изкуство, прикани при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
В залата на Народно читалище „ Св. Климент Охридски – 1858 година ” се организира церемония концерт на лауратите и отличените получиха своите награди.
„ Видяхме огромна част от музикалните дарования на България, журито бе доста затруднено ”, съобщи доцент Д-р Георги Петков, ръководител е на Управителния съвет на Националния музикално-фолклорен съюз „ Орфеево изворче “. Той благодари на Община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров за поддръжката на младите гении и на състезанието.
Призът на кмета на община Стара Загора бе присъден на детски отбор „ Константин Преславски ” от град Варна. Тя бе връчена от Диана Атанасова, шеф отдел „ Култура ” в Община Стара Загора. Тя благодари на участниците за тяхното усърдие и предпочитание да запазят българския фолклор и изрази вяра, че от ден на ден младежи ще се включват в състезанието.
С Първа премия в категорията на танцовите сформира бе отличен съставът към Национално учебно заведение „ Панайот Пипков ” Плевен. Две парични награди за хореографско майсторство бяха връчени на гениите от състав „ Българче ” Варна и юношески танцов състав „ Родолюбие ” Кюстендил.
Фондация „ Българин ” отличи оркестър „ Веселина ” от Благоевград, а специфичната премия на Фен Фолк ТВ - снимане и лъчение на видео клип на най-изявения национален артист бе присъдена на Александрина Иванова от Нов български универститет София.
Общо 18 изявени гении получиха годишни стипендии на Министерство на културата по Програмата за ограниченията за протекция на деца с изявени способности. Между тях са и двама старозагорски акордеонисти Гроздан Стоянов и Динко Стайков.
Специална премия на Тракийско сдружения „ Одринска епопея ” за групов участник отиде при състава на тракийско сдружение „ Родопи ” Асеновград.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР