Стара Загора. Информационна среща между кметовете и кметските наместници на

...
Стара Загора. Информационна среща между кметовете и кметските наместници на
Коментари Харесай

Стара Загора: Проведе се информационна среща за обсъждане на мерките за ограничаване на заболяването „Африканска чума по свинете“

Стара Загора. Информационна среща сред кметовете и кметските наместници на обитаемоте места от община Стара Загора, шефа на Областна дирекция по сигурност на храните доктор Дамян Миков, шефът на Областна дирекция „ Земеделие “ Елка Бонева, проф. доктор Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет към Тракийския университет се организира през днешния ден. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Основната тематика бе разпространяването на смъртоносното заболяване „ Африканска чума по свинете “ и нейното ограничение в региона.
„ Проверките по дворовете ще стартират от 5 август и ще имат за цел да обзет нерегистрираните животни “, разгласи доктор Дамян Миков. „ Към този миг нямаме потвърден случай на заболяло прасе при нас “, добави той и акцентира, че това е по този начин, тъй като региона е с удобно географско състояние и дивите прасета към момента не са минали Балкана. „ Проверките за животни, нерегистрирани и отглеждани вид „ заден двор “ ще се правят по график, с цел да имат време хората да реагират и да създадат своя избор. При този метод на развъждане липсват ограничения за биосигурност и в такава конюнктура се работи по отношение на Зaĸoнa зa вeтepинapнoмeдицинcĸaтa дeйнocт “, добави той. Миков бе безапелационен, че болестта е злополучие и би трябвало да се подходи оптимално отговорно към неговото отбягване. „ Близо 100% от инфектираните животни умират и това е значимо да се знае от всички. Когато животните са регистрирани, притежателите могат да бъдат обезщетени, а и при инспекциите ние ще знаем техния генезис. Хората, които отглеждат прасета, според условията на законодателството, не трябва да се тормозят към този момент. Евентуално ще получат спомагателни ограничения за сигурност “, изясни още шефът на ОДБХ. От думите му стана ясно, че има три огромни свинекомплекса в старозагорски села, които наброяват общо към 40 хиляди животни.
„ В нашия район към момента имаме късмет да избегнем погрома, който сега изпитват в северната част на страната и бургаска област, тъй като там поради проникналата чума би трябвало да се взимат крути ограничения “, разяснява в залата кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той заключи, че в такива моменти е значимо да не се основава ненужно напрежение и суматоха у хората, а да им се изяснява персонално и правилно какво е ситуацията. „ Идеята на този диалог е тъкмо това – всички да знаем какви са последствията, какви са ограниченията, по какъв начин да се оправим “, добави Тодоров.
Медицинските параметри на заболяването, която има летален излаз, заключи пред аудиторията проф. Люцканов, който бе безапелационен, че това е сериозен проблем, нетърпящ неглижиране нито от хора, нито от институции. „ През последните 35 години страната ни не е била връхлитана от сходна тежка зараза “, акцентира той.
По време на срещата стана ясно, че уведомлението във връзка ограниченията и инспекциите от Областна дирекция по сигурност на храните, което бе изпратено до Областния шеф на Стара Загора, ще бъде предоставено до кметовете и кметските наместници.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР