Стара Загора чества 144 години от епичните боеве за града

...
Стара Загора чества 144 години от епичните боеве за града
Коментари Харесай

Стара Загора отбелязва 144 години от епичните боеве за града

Стара Загора празнува 144 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война. Хиляди старозагорци ще се съберат още веднъж на 31 юли на мемориала „ Бранителите на Стара Загора “, с цел да отдадат респект на знайните и незнайни войни дали живота си в отбрана на града.

В знак на благодарност в 10.00 часа по едно и също време ще бъдат поднесени венци и цветя на „ Паметника на Трета опълченска тайфа и подп. Калитин ”, „ Паметника на бранителите на Стара Загора 19 юли 1877г. “, „ Паметника на починалите във войните старозагорци “, Мавзолей-костница „ 19 юлий 1877 “ и Паметника на починалите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийски пердах – 19/31 юли 1877 година “.

Кулминацията на честванията, отдадени на тази паметна за Стара Загора дата, ще се състои на 31 юли от 20.30 ч. на Мемориален комплекс „ Бранителите на Стара Загора “.  До 20.30 ч. ще бъдат предавани на видеостена архивни фрагменти от минали празнувания, както и част от възпоменателната историческа реорганизация на боевете край Стара Загора и спасяването на Самарското знаме по време на Руско-турската война, осъществена от сдружение „ Традиция “ през 2017 година

От 20.30 ч. Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада провеждат Тържествена вечерна инспекция и поднасяне гирлянд на славата и венци в символ на благодарност към всички свидни жертви, починали в епичните боеве за отбраната на града и опожаряването му.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще насочи молитва за града и неговите поданици и ще произнесе слово.

В концертната стратегия вземат участие: Гайдарски състав „ Големите гайди “, при Архиерейско  наместничество град Асеновград с началник Стефан Янев, Певческа група „ Надежда Хвойнева “, Асеновград с началник Стойчо Карънлъков и Любомир Петов-солист на БНР и Ансамбъл „ Българе “, фолклорна групировка „ Родопска ария “, Асеновград с началник Делян Тодев, Златина Узунова-солист на Държавен фолклорен отбор „ Родопа Смолян “ и нейните възпитаници от „ Орфееви звуци “, Смолян и златните старозагорски гласове, певиците от Детско-юношески национален хор „ Жарава “ при Народно Читалище „ Родина 1860 “ Стара Загора с началник Даниела Дюлгерова.

Вечерта ще приключи с  илюминации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР