Стара поговорка гласи: Изяж закуската си сам, обяда подели с

...
Стара поговорка гласи: Изяж закуската си сам, обяда подели с
Коментари Харесай

Защо закуската е задължителна, а не по желание

Стара сентенция гласи: „ Изяж закуската си самичък, обяда подели с другари, а вечерята – дай на врага си! “
Макар и да е стара, тя отразява най-точно актуалните рекомендации за здравословна хранене. Ето за какво обяснява  диетологът д-р Александър Мясников.

От закуската зависи хормоналният баланс на организма, а отводът ни от първото ястие за деня, нарушава салдото на хормоните и повлича след себе си каскада от нежелани резултати.
Известно е, че хормоните контролират обмяната на субстанции в организъма и разхода на сила денем.
Когато пропуснем закуската заран, организмът влиза в режим „ Война, няма ястие! “ Като освен това внезапно понижава разхода на сила, а покачва равнищата на някои хормони. Най-вече тези на напрежението.
Когато човек не е закусил, мощният му апетит се разсънва, когато той към този момент е в работна конюнктура и няма опция да яде. При тези условия вечерта организмът престава да се ориентира кой час е и не може да синхронизира вътрешния си биологичен часовник.

„ Много органи разчитат на храната, която постъпва в избран час в организма и дружно с верния хормонален баланс те настройват и апетита “ , изяснява експертът.
Така че, отказването от закуската, нарушава вътрешния биологичен часовник и се отразява на апетита. Хората, които не закусват, постоянно преяждат вечер, тъй като няма механизъм, по който да управляват глада си, натрупат непотребни килограми и са предразположени към диабет.

За закуска са потребни разнообразни зърнени каши обогатени с цинк и магнезий. Може да се ядат и яйца – на 2 пъти седмично, не повече. И малко масло.
Според диетолога не е добре на закуска да се ядат колбаси и салами, а също по този начин и да се пие сок. Много по-полезни са вода, чай, кафе.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР