Стъписани, десетки хиляди московчани осъзнават реалните мащаби на международния отговор

...
Стъписани, десетки хиляди московчани осъзнават реалните мащаби на международния отговор
Коментари Харесай

Жителите на Москва в шок: всичко хубаво изчезна от магазините

Стъписани, десетки хиляди московчани осъзнават действителните мащаби на интернационалния отговор против съветското военно навлизане в Украйна, виждайки заключени магазините на огромните марки, в които бяха привикнали да купуват облекла и мебели като всички европейци.

" Зара ", " Икеа ", " Ейч енд Ем ", " Масимо Дути ", " Ойшо ", " Бершка "... Всички те стопираха изведнъж продажбите си на съветския пазар, спускайки ролетките в множеството молове из столицата на Русия. В момента най-голямата като територия страна в Европа наподобява на страна от третия свят, където не можеш да си купиш нито една прилична стока от международна марка. Изчерпват се към този момент заредените артикули, скоро няма да има даже парфюми и червила, създадени във Франция или Италия.

И това е същински потрес за по-младите, привикнали да живеят като европейци поданици на Москва и Санкт Петербург - към 25 милиона руснаци, етикирани като " междинна класа ", показва в репортаж Франс прес. Не можеш да гледаш даже сериалите на " Нетфликс ", с цел да се разсеяш от кошмарните сводки за войната - шалтера е пернат.



" Свят, стеснен до Русия... "

За 40 години жителите на Москва претърпяха не един интервал на рецесии, недостиг и хиперинфлация, само че последните две десетилетия - ръководството на Владимир Путин, бяха за доста от тях ера на сравнителна имотност и достъп до ползване. Макар съветската власт да повтаря, че Русия бързо ще се съвземе от интернационалните наказания, наложени след 24 февруари, когато съветски войски влязоха в Украйна, мнозина чакат прекомерно мрачни времена.

Анастасия Наученко, 19-годишна студентка по публицистика, е припечелвала в бутик за облекло от веригата " Ойшо ". Тя останала без работа, откакто испанският колос " Индитекс ", който стои и зад марката " Зара ", затворил магазина. Понеделник е почивен ден и тя е излязла да си купи козметика - доколкото може да си разреши, тъй като курсът на рублата пада под натиска на икономическите и финансови наказания на Запада.

" Чух, че цените са скочили към този момент четворно ", споделя момичето, което срещнахме на вратата на московския търговски център " Метрополис. И гъжно прибавя: " Ще настане смут. " През уикенда влезе в действие възбрана върху всяка информация, очерняща съветските въоръжени сили, и тя счита, че ще би трябвало с изключение на всичко да не помни за фантазията да стане публицист.

" Кому е притрябвала моята специалност с тази цензура - продължава девойката, - по какъв начин се живее в един свят, стеснен до Русия?! "

Живот, който рухва

Петдесет и пет годишната Юлия Шимелевич се устоя с частни уроци по френски. Виждаме я пред магазин, продаващ храна за животни - пристигнала е да купи западни хранителни запаси за кучета и котки, до момента в който още не са изчезнали. Тя споделя, че за 10 дни множеството й възпитаници са се отказали от занятията; мнозина са решили да изоставен Русия поради репресиите и обрисувалите се компликации. В неделя заточеник е станал и нейният наследник.

" Животът ми рухна - споделя тя, - всички екстри, с които бяхме привикнали през последните години, вносните артикули, облеклата, останаха в предишното. " " Най-тежкото обаче не е да стегна колана, а раздялата с моя наследник и възприятието за виновност пред останалия свят ", заключава просълзената Юлия.

Пьотър Лозница, 47-годишен вътрешен дизайнер, също споделя, че целият му портфейл поръчки се е опразнил за дни. Най-много обаче го тревожи бъдещето на децата му и съществуването на вносни медикаменти за старите му родители.

Нищо от импорт

" Ако нещата не се оправят през годината, непременно ще отпратя децата отсам ", споделя той. Колкото до другото, съгласно него руснаците ще съумеят да проявят устойчивост. " В Иран също се нагодиха някак ", счита Лозница.

Ксения Филипова, 19-годишна студентка, излиза от бутик за тънко долни дрехи с розова чантичка в ръка; съпровожда я другар с куче на каишка. Леко обезпокоеното, момичето изяснява, че е " пристигнало да купи за последно от обичаните си марки, тъй като на всички места затварят ". А и " повишаването удря по кесията ". Но тя се пробва да види нещата и откъм положителната страна: " Може да ги заместят съветски марки, глобите може добре да се отразят на съветския пазар ".

Владимир Путин безспирно повтаря от години, че Русия би трябвало да вижда в икономическите репресии опция да създава лични артикули. В селското стопанство и хранителната индустрия прогрес има, само че в технологиите той към този момент е най-малък.

Застанала на комерсиалната улица " Кузнецкий мост " с вехтеещи към този момент затворени магазини, 70-годишната Тамара Сотникова отсича, че никак не й пука за глобите. " Всичко би трябвало да си е наше, същинско, натурално! - разпалва се тя. - Какво имаше по руско време? Нищо! И си живеехме обикновено, умерено. Пак ще е по този начин! Това е отлично! "

Нито един младеж обаче не споделя ентусиазма й...
ТЕМА преди 6 минути 67 преди 25 минути 204 преди 43 минути 236
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР