Стъпаловидната пирамида на Джосер, която е на възраст почти 5000

...
Стъпаловидната пирамида на Джосер, която е на възраст почти 5000
Коментари Харесай

Отварят най-старата каменна пирамида

Стъпаловидната пирамида на Джосер, която е на възраст съвсем 5000 години и се смята за първото каменно оборудване в света, се чака в най-скоро време да бъде открита след дълго възстановяване, оповестява списанието WTravel.

Тов а е най-древната от съхранените каменни пирамиди, постпроена  за погребението на египетския фараон Джосер към 2650 години преди новата епоха. За градежа й са употребявани каменни блокове вместо нормалния кирпич. Има 11 погребялни камери в тунелите.

6-степенната пирамида е с размери 125 на 115 м и височина 62 м. Но с годините отчасти ерозира и в този момент размерите ѝ са 121 × 109 м, а височината е 61 м.

Десетки служащи в този момент я приготвят за наново разкриване след огромната реорганизация, направена по най-съвременни технологии, макар че египетски археолози към този момент се притесняват дали актуалните елементи от фасадата не лишават пирамидата от историческата й стойност.

В пирамидата към този момент ще може да се слиза до 28 метра подземен, където са ситуирани 7-метровите саркофази. Досега това не беше допустимо поради неприятна вентилация, развалено осветяване и изпочупени стенописи по стените.

До 2011 години стените на пирамидата на Джосер от време на време са били укрепвани, само че след честите смени на властта тя е била много занемарена. Правителството на Египет бе насила да отдели 1 милион $ за реставрацията й откакто ЮНЕСКО разгласи, че най-старата гробница е на границата на разрушението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР