Становище на Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа“ относно необходими средства

...
Становище на Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа“ относно необходими средства
Коментари Харесай

Вижте каква начална заплата поискаха за учителите

Становище на Синдикат " Образование “ към КТ " Подкрепа “ по отношение на нужни средства за обучение в държавния бюджет на Република България за 2023 година:

Синдикат " Образование “ е уверен, че финансирането на просветителната система е главен съставен елемент от определяната за предпочитана просветителната политика в Република България. Средствата за обучение дълги години се образуваха на остатъчен принцип, а не като значима национална политика.

През последните години страната припозна за главен приоритет развиването на образованието, като одобри и извърши значими задължения към просветителната система. Със закона за Предучилищното и учебно обучение се одобри, да не се понижават средствата за обучение, като дял от Брутният вътрешен продукт. Заплатите на работещите в Средно и висше обучение получиха систематичен напредък, като в приблизително обучение доближиха 125% над СБРЗ на страната. Започнаха значими процеси, във връзка с политиката за физическата среда, като създаване на нови или дострояване на просветителни институции, физкултурни салони, разширение на националните стратегии за обучение и други

И през днешния ден е доста значимо тази политика на поощряване и развиване на образованието да не бъде прекъсвана даже за момент. Образованието не е спринт, а маратон – належащо е време, вложенията в обучение са с най-голям % на възвръщаемост, несъмнено като финансова тактика на бъдещето на България. Много е значимо и средствата за обучение, да не понижават сво дял от Брутният вътрешен продукт, както е регламентирано в ЗПУО.

Поради това тук ще обърнем внимание на нуждата да се обезпечат задоволително финансови средства по обособени политики:

1. Настояваме най-малко делът на разноските за обучение за 2023 година да резервира 4,5 %, а в дълготраен проект да доближи 6% от брутния вътрешен артикул на страната.

В тази връзка записаните стойности в плана на Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 2023-2025 година са обезпокоителни, още по-притеснителни са поръчките за стягане на разноските при правенето на бюджета от актуалното постоянно държавно управление. На идната графика може да се наблюдава развиването през последните 10 години, а таблицата съдържа извадка по какъв начин наподобяват сега прогнозите – призната и импортиран в Народното събрание план. 

Очевидно е, че откакто в последните години средствата за обучение се усилват, управническите цели се променят, заради което е заложено делът на разноските за обучение като дял от Брутният вътрешен продукт да понижава, което би било пагубно за системата и за просветителните институции. Планираното понижение стига до 4,1% през 2025 година

Нашата национална цел е да стигнем европейските равнища на развиване, надлежно на разноски за обучение. Както може да се види на идната графика, данните за която са на Евростат, България е на едно от последните места по дял на разноските за обучение в Европейски Съюз, даже след нарастването. След нас са единствено Ирландия, Румъния, Италия, Гърция и Словакия. Данните са за 2021 година

2. СБРЗ в бранш " Образование “ да резервира равнище 125% от междинната брутна работна заплата за страната. В момента началната заплата на педагозите е 1486 лева и макар растежа през последните години, е надалеч от междинната работна заплата, която към март 2023 година е в размер на 1 953 лева Дори междинната заплата за бранш обучение – 1862 лева, е под междинната в народен мащаб за всички браншове.

Синдикат " Образование “ към КТ " Подкрепа “ упорства в държавния бюджет за 2023 година да се заложи 30% растеж на учителските заплати от 1.01.2023г. Ако бъде изпълнено това наше искане, началната заплата на учителите ще стане 1932 лева. 

3. Образователни посредници на непрекъснати трудови контракти със заплата в размер на 85% от учителската. Досега просветителните посредници се назначават по национална стратегия " Подкрепа за просветителните посредници и обществените служащи “, чието деяние завършва в края на месец юни 2023 година, безусловно след половин месец. Тези експерти нямат никаква сигурност за заетостта си, защото се ангажират на срочни трудови контракти. Обръщаме внимание, че това се прави в нарушаване на Кодекса на труда, член 68, алинея 4, който споделя, че срочен трудов контракт може да се подписва наново най-много един път.

Към момента трудовото заплащане на просветителните посредници е колкото минималната работна заплата за страната. Настояваме тя да стане 85% от учителската или към 1200 лева За 1000 посредници до края на 2023 година ще са нужни 9 млн. лева Тук би трябвало да се има поради, че през план " Успех за теб “ ще могат да се възстановяват към 50% от заплатите на посредниците за интервал от 5 години, което значи, че в годишен проект нужните средства от държавния бюджет ще бъдат пренебрежимо ниски. 

4. Компенсиране на общините за отпадналите доходи от такси – невижданата от 25 години инфлация и прекосяването към свободен пазар на електрическа енергия слагат детските градини и ясли в неспособност да покриват разноските за развъждане на децата. Намираме за неотложно да се актуализират средствата за покриване на цялостното освобождение на родителите от такси, тъй че да не страдат техните деца. Синдикат " Образование “ счита, че за тази цел са нужни 120 млн. лева Ако тези средства не се обезпечат, следва да се върнат таксите за материални разноски в просветителните институции детски градини. 

5. Подобряване на материалната база – както до момента, следва да се заложат средства, с които да се продължи политиката на създаване и надстрояване на детски градини и ясли, с цел да се усилят местата в тези просветителни институции и родителите да имат опция да се върнат на работа. Политиката за  изграждането и поправяне на физкултурни салони и стадиони в учебните заведения следва да се продължи, за пълноценно осъществяване на часовете по физическо образование и спорт и с цел да се преодолеят пагубните въздействия от пандемията към българските учениците, които по проучване на Министерство на здравеопазването имат приблизително затлъстяване от 6 кг. от този интервал. Смятаме, че тук са нужни 200 млн. лева

Синдикат " Образование “ към КТ " Подкрепа “ изрично припомня, Европа не може да си разреши недофинансирано обучение. Нека се вслушаме в апела на Европейския синдикален комитет по обучение, и Интернационала по обучение, че парите за обучение са инвестиция в бъдещето!

Не може да пледираме за качествено обучение, като го обричаме на недофинансиране и стопиране на почналите значими национални просветителни политики.

Призоваваме Ви да методите отговорно към българското " Образование “ и да продължите развиването, като заложите нужните разноски в държавния бюджет за актуалната и тактика за бъдещите години.

Синдикат " Образование “ не е снел най-високата степен на протестна подготвеност и е подготвен да призове учителите и чиновниците на митинг, в случай че българското държавно управление и финансовият министър господин Асен Василев обрече българското обучение на недофинансиране.

Учителите са подготвени, да стачкуват, да не завършат образователната година писмено, да не стартират новата или да стартират нова национална стачка, като тази през 2007г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР