Станка Черкезова - част от управителния съвет на сдружението и

...
Станка Черкезова - част от управителния съвет на сдружението и
Коментари Харесай

Нова дигитална платформа стимулира дарителската култура в България

Станка Черкезова - част от управителния съвет на сдружението и Георги Иванов - член на съдружие Подкрепи БГ

От началото на месец август започва нова българска дарителска платформа, подкрепяща нуждаещите се и организациите, които им оказват помощ. Тя се назовава Подкрепи.бг и сплотява доброволци от разнообразни професионални сфери (юристи, счетоводители, маркетолози, IT, медици, Неправителствени организации представители и др). Идеята за платформата поражда преди повече от година, когато след абсурда с една от онлайн платформите за дарения, IT експерти се сплотяват и вземат решение да основат нова изцяло транспарантна система за дарения. В началото на 2021 година записват Сдружение с нестопанска цел " Подкрепи БГ ", със седалище в гр. София.

“Искахме да създадем дарителска платформа с отворен код, в която посредством бистрота се понижават фрапантно опциите за злоупотреби с дарените средства както от уредниците на акции, по този начин и от вътрешния екип. Днес тя към този момент е реалност и се устоя от членски импорт и дарения към нея, а не от комисиона от акциите, които обслужва. Разходите за нас са минимални, поради напълно доброволческия ни екип ” - споделя Георги Иванов - член на сдружението. В рамките на самодейността към този момент са стартирали четири акции - в помощ на незрящите деца от първото по рода си учебно заведение в гр. Варна, на Кризисния център за потърпевши от принуждение към фондация " Пулс " в гр. Перник, за наводнените карловски села и неотдавна за нечуващите деца, които фондация Яника подкрепя.

“Два са главните правилото, по които избрахме актуалните акции и набираме идващите такива. Първият е техните уредници да са потвърдили се през годините и сега да са интензивно работещи. Вторият е активността им да е обвързвана с значими за обществото ни тематики. Защото нашето предпочитание е освен да предоставим платформа, на която хората в потребност да качват акциите си, а и да притеглим вниманието на обществото към тези тематики. ” - изясни Марияна Каролева, различен от доброволците в сдружението.

За акцията на наводнените карловски села екипа на Подкрепи.бг се стопира точно на Гората.бг и нейния създател - Никола Рахнев, като приближен уредник и главен поръчител, че средствата ще бъдат употребявани по най-хубавия вероятен метод. Защото Гората.бг е потвърдена организация, както с главната си активност - към този момент са засадили над 2 милиона дръвчета, по този начин и с присъединяване си в над 250 разнообразни доброволчески събития.
Доброволците на Гората.бг (до момента близо 1000) са в потърпевшите села през цялото време на бедствието и оказват помощ в разчистването и нормализирането на живота там.

“Никола Рахнев взе участие интензивно в организацията, работи наедно с другите, непрекъснато обезпечава най-необходимото за доброволците и жителите, познава болката и действителните потребности на потърпевшите. И най-важното - има добре премислен проект по какъв начин да употребява средства по най-ефективен метод, като координира целия развой с Общината и другите дарителски организации, с цел да понижи риска от повтаряне на материалните дарения. Освен това е твърдо решен да продължи до момента в който не се възвърне животът на хората, без значение какъв брой ще е дълго или мъчно! ” - споделя Георги Иванов. Той самият посещава селата и остава впечатлен от работата на доброволците, организацията на Никола и радушния им банкет от локалните, които са им безпределно признателни за помощта.

Друга от акциите на платформата е в помощ на учащите се в Специалното учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов “ във Варна. Със средствата ще се построи стая за ерготерапия, която ще помогне на незрящите деца, огромна част от които имат и голям брой увреждания, да управляват личните си действия и държание, като понижат усложненията си в координацията, фокусирането и организацията. По нея към този момент са събрани повече от половината средства.

Третата акция е в помощ на Кризисния център за потърпевши от принуждение към Фондация Пулс в гр. Перник. Всяка година институцията дава заслон на над 50 потърпевши от принуждение, които незабавно се нуждаят от протекция и опция за възобновяване, а всеки месец над 100 души получават безвъзмездни съвещания от психолог, юрист, обществен служащ или различен експерт. В момента центърът и хората потърсили протекция в него имат незабавна потребност от финансиране, заради незадоволителното държавно такова.

Най-новата акция на платформата е в помощ на децата с повреден слух от Център „ Яника ”. След слагане на помощните механически средства - кохлеарни импланти или слухови апарати, предстоят години непрекъсната рехабилитация, чиято цел е децата да се научат да чуват и приказват. Резултатите са забележителни и това води до сполучливата им интеграция в живота. Влади Ампов - Графа и Владина Цекова поддържат идеята на нечуващите деца.

Предстои остарялата и на други акции свързани с читалищен център за работа с младежи, надарена тенисистка, спорт за деца с увреждания, създаване на зелен учебен център и други.

Платформата е получила потребна информация от други сходни планове с опит. Интересът към нея и активността ѝ е огромен, отзивите за бета версията са повече от позитивни. Екипът на Подкрепи.бг има ясна визия за окончателния артикул и продължава да развива нови функционалности.
.
От Подкрепи.бг твърдо имат вяра в една от главните добродетели на българина - съпричастността и приканват обществото да поддържа акциите. Също по този начин, който желае, може да подари в изгода и на самото съдружие Подкрепи БГ.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР