Станимир Стоилов обяви решението си да се оттегли от поста

...
Станимир Стоилов обяви решението си да се оттегли от поста
Коментари Харесай

Емоционалният Стоилов: Предпочитам да съм предател с истината, отколкото да прикривам управлението

Станимир Стоилов разгласи решението си да се отдръпна от поста си на треньор на Левски и организира една обширна пресконферецния, с цел да обясни за какво се е стигнало до това решение.

„ Това, което ви вълнува, е дали ще продължа да работя. Отговорът е „ не “. Управленските решения са най-голямоъо ми терзания. Това, което заварихме, беше банкрутирал клуб във всяко едно естество. Нямаше такава повсеместност и поддръжката, която приляга на Левски. През тази година и половина се регистрираха резултати. Любовта, поддръжката и почитание от почитателите може да се оцени с „ 6 “ от тяхна страна. Финансовата страна е втората страна. Клубът е с доход 18 милиона и е на облага от 6 милиона, което може да си визиите какво е за българските стандарти. Още една отлична оценка. Третото направление е на терена. Вънахме успехите на „ Герена “ и след толкоз години най-сетне спечелихме купа, освен това след победи против най-хубавите тимове у нас на полуфинал и край. Имахме отрицателна серия и против ЦСКА, в които не сме изгубили в 4 следващи мача. С Лудогорец още веднъж стояхме гордо на терена във всеки мач. Имахме и популярни европейски вечери. Футболният Господ ни наказа тъкмо против Хамрун. Отстранихме преди този момент и ПАОК – тим, който едва ли скоро български тим ще победи с такава лекост. След това имахме серия от мачове, в които не успяхме да победим. Отчитам пропуските пред противниковите порти като част от казуса, само че другата причина се криеше в неналичието на усмивка на треньора, когато идваше на подготовка. Давам оценка към 4 за този аспект. Във всяка друга страна, при такива резултати, шефовете и треньорите щяха да получат нови контракти “.

„ Също не съм удовлетворен, че спонсорът има преобладаваща роля във вземането на решения в клуба. Преди повече от година имах среща с Иво Ивков, Мило Борисов, Наско Сираков и Лъчезар Петров. Тогава споделих, че ще имаме проблеми, в случай че продължаваме по този метод и че Левски не е като всеки различен клуб. Говорих час и половина и може би ми се смееха и ме подцениха. След това не идвах благополучен на тренировките, тъй като имаше кавги в клуба. Трябваше в точния момент да спрем напрежението – всекидневни кавги. Левски имаше контракт за ръководство, подписан със спонсора, подписан преди нашето идване. По принцип спонсорът няма право да господства и ръководството, това на никое място го няма по света. Ако клубът изкара 5 милиона доход, то спонсорът можеше да вземе 10% от сумата – 800 хиляди лв.. След назначението на изпълнителния шеф започнах да застрашавам, че ще си потегли, в случай че не се махнат избрани точки от този контракт. Ако даренията бяха включени в 10-те %, то аз щях да си потегли на момента. Не желая да заробваме клуба с нови отговорности. Към днешна дата има доста отговорности, които не са опростени.

" Следващите неразбирателства бяха за LED системата. Левски не получи нищо от множеството мачове, с изключение на тези на „ Георги Аспарухов “. Освен това се изплаща тази система, не знам до по кое време и по каква причина “.

„ Другата тематиката, която ме визира – за прехвърлянето на Роналдо. Беше казано, че е подарък за Стоилов. Фирмата спонсор даде парите назаем с дребна рента, дружно с % от бъдеща продажба – в случай че това е подарък, нямам думи. Това бяха непрекъснатите кавги, които се разразяваха за финансите в клуба. Собственикът на клуба трябваше да се намеси на доста по-преден проект, тъй като не виждам причина за уволняване на изпълнителния шеф. Сигурно бъркаме и двамата, само че работещите хора са там, с цел да се пробват и да вършат неточности. Не виждам по какъв начин такива резултати може да доведат до уволняване. При това всичко се случи при тежки условия. Вече бяхме ненужни, когато издърпахме клуба от калта. Следващият, след Ивков, щях да съм аз. Надзорният съвет смени представител на почитателите, на база на неща, които притежателят е чул. Ако за това се смъква представителя на почитателите, то и аз значи би трябвало да бъда уволнен.

„ Аз пристигнах не с мисъл да направя няколко мача. Предложиха ми даже да направя още един мач и тогава да си вървя. Това беше върхът! Обадих се през днешния ден и на спонсорите, с цел да кажа, че завършвам. Исках да бъда оправдателен към тях. Собственикът на компанията беше благоразположен и ме предложения да остана до лятото. Аз го питах дали ще ми даде нов тригодишен контракт и на него му стана доста неудобно. Казах и какво не ми е харесало. Спортно-технически не съм имал проблеми и никой не ми е пречил. Със Сираков сме мислели постоянно еднообразно. Там няма забележки. Проблемите в ръководството обаче рано или късно рефлектират върху спортно-техническата част. В работещ клуб можеше да се намерят решения за прехвърляния, които в този момент не успяхме да сторим “.

„ Няма да съм аз този, който ще взе участие в заробването на клуба. Скандалите стартират и в този момент сред почитатели и притежател. В Левски би трябвало да царува мир сред фракциите. Не мога да седнал съм на скамейката да виждам разцепление. След като не може да се реализира обединяване, то очевидно няма смисъл да съм тук. Поставих през вчерашния ден две условия, с цел да остана. Първото изискване беше да се размени УС с преобладаваща квота на работещи хора от Левски, без да посочвам имена и мои стремежи. Исках работещи чиновници на Левски, с цел да може да пазиме ползите на клуба. Второто изискване беше да остане екипа с Ивков и да ни се даде едногодишен проект. Ако не ги изпълнихме, то щяхме да си тръгнем. Ако изпълнителният шеф е прислужник на клуба, то това щеше да докара до нови 11 милиони към Национална агенция за приходите “.

„ Мен най-вече ме визира това, което оставям. Оставяме клуб, който ще направи огромна облага след 2 месеца във връзка със промяна на снабдител на екипировка. Оставяме играчи с огромна цена, откакто преди този момент те не костваха нищо. Оставяме тим, който играе превъзходен футбол, един от най-хубавите у нас. Идва акция за нови абонаментни карти. Загубихме три месеца при започване на сезона, само че още веднъж приходите ще са огромни и оттова. Никога не сме били жалки и надиграване. Бъдещето е положително, въпросът е да се вземат умни решения “.

„ Това, което заварих 1.5 години след началото на неговата власт, не беше прелестно. Решението за махането на Ивков и пасивността по време на свадите, бяха показателни. Сираков взе решението под напън на спонсора. Няма мощ на света, която да ме убеди в друго. Трябваше той да се намеси по-рано, с цел да решим проблемите, в случай че искахме да работим дружно. Явно не желаеме. С безучастие не се взема решение нищо. Надявам се това да се случи отсега нататък. Ако бях отишъл в различен тим, нямаше да ме интересува управническата част. Щях да виждам треньорската работа единствено. Това обаче е моят клуб и желаех да го спасим. В началото бяхме сами. Всички се чудеха дали щяхме да се провалим и чакаха да се провалим. Никога обаче не ме е било боязън от неуспех. Очаквам да се налеят доста повече пари в клуба в този момент от спонсора. Това се случи и по време на предходния ми престой, по времето на Тодор Батков. Парите са средство за решение на проблеми, само че трябват можещи хора. Дано не залитнем и в тази тенденция. През тази година съблюдаваме финансова дисциплинираност, с цел да не нарушаваме бюджета.

„ Връзката не е нарушена в работен проект. През всичките години ме пришивахте към някого, само че това е моята истина. Ако Ивков беше откраднал или скрил някоя машинация, то аз щях да съм първият, който да го замеря с камъни. Как ще заставам на идващия мач, като има противоборство на трибуните? Дано истината спечелва. По-добре да съм изменник с истината, в сравнение с изменник, който прикрива ръководството в клуба “.

„ Аз 13 години бягах от порочно ръководство. Предлагаха ми се баснословни суми, само че на мен не ми се печелеха трофеи, желаех да изградя работещ клуб. Не знам какъв брой време ще очаквам, с цел да се случи това. Ако не ми харесва управлението, то диалозите завършват бързо. Казах си изискванията, с цел да остана. Прости и ясни бяха, очевидно бяха тежки. За да напусна Левски, ми коства много средства, тъй като те можеше да се трансферират по моята сметка. Те обаче остават в клубната хазна. Където и да съм работил обаче постоянно съм изкарвал повече от бюджета, който ми е бил даден. Никога не съм оставял клуб на минус. Левски е клуб на народа и не може да се поръчва във футбола музиката, в случай че не го разбираш. Не желая да бъда индивидът, който да е лъгал почитателите. Може би тези ми визии са неверни. Никой не може да ме отклони от идеите ми във футбола. Мисля, че клубът е на добра основа и до момента в който този отбор е тук, той може да се бори за челната тройка или двойка. Трябва да бъде и в битката за купата. Можех да поема уговорката, че това ще се случи, че Левски щеше да е в битката за купата “.

„ Ръководството имаше време да съблюдава ултиматума. Това бяха изискванията ми, с цел да доклада по-силна или също толкоз мощна година, колкото предходната. Дребните кавги водят до рушене на огромните неща. Резултатите започнаха да се чупят, когато споделих, че не съм удовлетворен. Не го споделих инцидентно. Всеки си мислеше, че приказвам празни приказки и че ще седнал съм постоянно. Не желая футболният Господ повече да санкционира клуба на терена. Нямам проблеми със Сираков в спортно-технически проект и сме се разбирали без нито дума. По отношение на ръководството обаче не е по този метод “.

„ Ще продължа да виждам мачовете на Левски. Имах фантазия да създадем „ Левски на левскарите “, с цел да се изплатят задълженията към Национална агенция за приходите. Исках този клуб да се трансформира в български Байерн Мюнхен. Съжалявам, че не си потеглих по-рано. Проблемите не са толкоз огромни. Утре ще ви споделят по какъв начин дават толкоз и толкоз милиони, а множеството пари са пристигнали от клуба. Между 4 и 6 милиона на година са се покачвали задълженията през годините при другите притежатели. През последната година приходите бяха големи, само че и налозите бяха големи. Всички дарения бяха таксувани, от всички общини в България. Не плащахме вноски в някои моменти, защото трябваше да изплащаме суми на някогашни футболисти, треньори и по разнообразни каузи “.

„ След като клубът е сполучлив, е обикновено и притежателят да е сполучлив. Той е отговорен обаче и за бездействието, поради което се стигна до сегашните свадите. Сираков взе решението под напън и избра да вземе решение за положителното на спонсора. Батков ми беше споделил, че е по-добре да се гледа спонсора, в сравнение с треньора. Явно и в този момент е по този начин. Сираков няма да си признае. От почитание към всички ги осведомих преди мача, с цел да са наясно с моето решение. Това са изказвания, които бяха за да се тушира напрежението и да се скрие нещо. Аз съм признателен, че дават пари. За да помагаш обаче, би трябвало да си единствено спонсор. Никъде обаче не взе участие спонсора в ръководството. Не е работа за всеки. Един от Надзорния съвет, когато играхме с Локо София тъкмо, отиде на „ Надежда “, а мачът беше на „ Герена “. Плачевно е “.

„ Много рядко ми се случва да бъркам в преценката си във футбола. Знам какво ще се случи и в случай че бях траял, щях да отчайвам доста хора. Отборът играе с въодушевление и го оставям в положително положение. Никога не съм бил за един мач. На помощниците им споделих през вчерашния ден, че ще напусна ", показа Стоилов.

“Сегашният тим беше основан доста по-евтино от този при предния ми престой, само че към този тим би трябвало малко повече самообладание, тъй като им би трябвало убеденост. От доста ниско равнище потегли, а внезапно го подложихме под напън и напрежение. Те направиха скок откъм резултати, а игровият им жанр не беше изчистен. Тези момчета с положили доста огромни старания. Смятам, че следващата година Левски може да е с много стъпала по-напред, в случай че резервира тима си ".

С Краев работихме доста, сменяхме му позиции, в случай че не друго, най-малко го научихме да играе с глава. Трябва им време. Да вземем Марин - той е на 18 години, не е още израснал. Те са млади и ги натоварихме с голямо напрежение. Пламен играе, израства и работи. Неслучайно Левски с тези играчи има огромни запитвания. За Хосе спорим дали 5, или 6 милиона ".

" Ако този тим се резервира, Левски няма заплаха да наподобява зле, само че в случай че се продадат някои и не се добави качество, има заплаха. Но Левски би трябвало на живот и гибел да почисти отговорностите си към Национална агенция за приходите.

“Не ми се желае да има отлив на последователи. За спортната форма ще дават отговор виновните хора. Не разбирах корпоративните връзки. Аз съм за ръководство на изпълнителния шеф и спортния шеф и естествено притежателя. При корпоративните считам, че идват да ръководят чиновници на другите и има прикриване. Пепи Ганев беше представител на почитателите и той имаше достъп да всичко, тъй че всичко бе намерено за хората. Той присъстваше на част от свадите. Ако трябваше да се смени Ганев, да бяха поставили различен, който да е покрай почитателите. Решенията би трябвало да се взимат на терена спортно-техническите и в къщата управителните. Ако желаят да взимат целия клуб и да ръководят, само че да ни споделят какво да подписваме - не благодаря. Никога не сме казвали, че не сме желали спонсора. Искаме чисти връзки и постоянно интереса на клуба. 

" Има доста хора, които са ми ядосани, тъй като не направих взаимни отстъпки. В името на Левски не върша. Аз бях благополучен служащ в Левски. Ние сме царе да развалим неща, които работят. Слагам и себе си включително. И предходния интервал не съумях да спра разпадането на отбора, които влезе в Шампионската лига ”.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР