Стане ли въпрос за грижа за кожата, дори и мъжете

...
Стане ли въпрос за грижа за кожата, дори и мъжете
Коментари Харесай

10 от най-вредните съставки в козметиката

Стане ли въпрос за грижа за кожата, даже и мъжете се включват със препоръки от тяхната рутина за разкрасяване.

Има хиляди химикали, към този момент употребявани, които може би са нездравословни за нашата кожа и ние не знаем за това. Уж се опитваме да избираме деликатно продуктите си, само че в това време не сме осведомени задоволително добре кое защо е уместно.

В съвсем 100% от случаите най-комерсиалното и „ натурално “ се оказва най-вредно и рисково. Според изследвания дамите употребяват приблизително по 12 продукта дневно, свързани с грижа за кожата, което прави най-малко по 160 съставки от химикали на тези артикули.

Нека се замислим – единствено заран използваме паста за зъби, тоник за лице, серпантина, хидратиращ крем, декор дьо загар и вероятно дезодорант и парфюм.

Не можем сигурно да знаем дали обичаният ни бранд ще ни продаде артикул, вредящ на положението на кожата ни, само че можем най-малко да се срещнем с 10 от най-вредните съставки в козметиката, които да заобикаляме при извършване на покупки.

1. Парабени

Най-често срещаните химикали, причиняващи редица затруднения на ендокринната ни система. Използват се от промишленостите като превантивна мярка за опазване на продукта по-дълго време. Внимавайте най-много при избирането на парфюми и се позаинтересувайте малко какво съдържа обичаният ви мирис.

2. Въглеродни сажди

Колкото и чудноват да звучи превода на български, тази съставна част е неразрешена и гласувана като най-ужасна съгласно Федералната организация на Съединени американски щати за храни и козметика. За жал обаче към момента може да се срещне в някои спирали и очни линии, предлагани и у нас. Логично, поради черния си цвят, това е било веществото, придаващо на гримовете мрачен нюанс. Вярва се, че когато концентратът с въглеродните сажди не е изчислен точно, може да докара до рискови болести (дори рак) при контакт с кожата.

3. Вазелин

Спокойно, тук не става въпрос за вазелина за устни, който болшинството употребява. Той е тестван, безвреден и тъкмо по тази причина се предлага на пазара и до през днешния ден. Съществува нерафинираният вазелин – една от многото съставки в козметиката, които е добре да заобикаляме. Има го в лосиони за тяло, гланцове с цвят и млека за унищожаване на грим. Трябва да внимаваме при подбирането на тази козметика и да заобикаляме етикети, на които виждаме парафин, парафиново олио, течен и мек парафин и други сходни разновидности, породени от нерафинирания вазелин. Счита се, че това е човешки канцероген.

4. Ароматизирани води

Над 100 разнообразни химикала се крият под шапката на наименованието „ парфюм “, „ парфюмна вода “, „ мирис “ и така нататък Не се знае тъкмо от какво са създадени, какви са техните съставки и по какъв начин въздействат и попиват, напръскани върху нашата кожа. Помислете добре преди да си вземете „ eau de toilette “ или „ aroma “ етикет.

 10 от най-вредните съставки в козметиката

5. Оксибензон

Оксибензонът е детайл, най-често срещащ се в слънцезащитните кремове – съставна част, която всмуква лъчите и произвеждащата ги сила. Счита се, че понижава риска от увреждането на ДНК, както и стопира лъчението да премине през кожата, само че е токсична съставна част за околната среда. В голям брой страни е неразрешена използването на оксибензон, да вземем за пример в Хавай, където излиза наяве, че въздействието му върху кораловите рифове е пагубно за тяхното битие.

6. Формалдехид

Тази съставна част е изследвана и потвърдена като канцерогенна, само че към момента постоянно се среща в артикули за изправяне на косата, лакове за нокти и лепила за мигли.

7. Силоксани

Известни още като циклични силикони, тези съединения се срещат в разнообразни козметични артикули за грижа за кожата. Те предизвикват изключителна щета на околната среда, да не приказваме за разстройства в ендокринната система на хората.

8. Талк

Макар че талкът се води от безвредните и незабранени съставки, като се изключи че се среща в минералните гримове, той е съставката и за изглаждащите пудри за лице на дамите. Опасното при талка е вероятността от замърсяване с азбест, който е прочут извършител на белодробни болести.

9. Резорцинол

Това е доста постоянно срещан химикал, за който може да попитате вашия коафьор, когато го посещавате за боядисване на косата. Резорцинолът е съставна част на продуктите за изсветляване на коса, който предизвиква редица раздразнения и алергии на скалпа, както и заплаха от дисфункция на имунната ни система. Проучвания върху животни потвърждават и увреждане на щитовидната жлеза. Може би в този момент изкуствените русокоски ще понижат фрапантно.

10. Фталати

Още едно подло съединяване, криещо се под шапката на ароматите и тоалетните води. Фталатите се употребяват, с цел да подкрепят резултата на „ лепило “ върху кожата, както на парфюма, по този начин и на лепилата за мигли. Доказано е, че те са много съществени разрушители на ендокринната система – причинители на ранен пубертет при девойки и спад на сперматозоиди при момчетата. За похлупак на тези по този начин неприятни последици, фталатите са нездравословни и за околната среда.

Добрите вести са, че потребителите стават все по-загрижени за козметиката, която употребяват. Започнали сме да сортираме деликатно продуктите в всекидневието си, имаме съзнателна връзка с природата и се грижим по-добре за нея посредством снабдяването си с по-леки вредители. Междувременно, считайте се за осведомени с някои от най-вредните съставки в козметиката, които да избягвате.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР