Стандартната суматоха около предстоящите предсрочни парламентарни избори удави новината за

...
Стандартната суматоха около предстоящите предсрочни парламентарни избори удави новината за
Коментари Харесай

Кой точи зъби за Камен бряг?

Стандартната блъсканица към идните предварителни парламентарни избори удави новината за следващия несполучлив опит на основния прокурор Иван Гешев да заключи " субекта на живота си " - Цветан Василев. Само преди седмица и половина-две Интерпол вечно смъкна " алената бюлетина " за интернационалното търсене на банкера заточеник. С този собствен акт, Комисията за надзор на досиетата към интернационалната полицейска организация завъртя подобен гласовит пестник на българското държавно обвиняване, че в случай че шефовете му бяха хора на място, до момента щеше да има минимум пет доброволни оставки и най-малко стотина уволнени " спецове " и " топ разследвачи ".

Безславният завършек на сагата " Василев не се крие, само че целия свят го търси " въобще не значи, че грабежът на КТБ-активите също е пред привършване. Нищо сходно. Въпреки че съгласно формалната версия банката била опразнена до шушка, имуществото на стотици сдружения, които попаднаха в " месомелачката " на изкуствено провокираните банкрути след затварянето й, продължава да се разпродава на безценица.

Апетитни и перспективни парцели, които в други времена и условия биха станали основа на сериозен бизнес, бяха добити на безценица или напряко раздадени безплатно. Такъв е казусът с атрактивния парцел на Камен бряг до Каварна, благосъстоятелност на затъналото в задължения " Пирин голф пропъртиз " ООД, който при започване на септември за следващ път ще бъде препоръчан на обществена обмен. Става дума за

40 декара, оценени на смехотворните... 690 000 лв..

Както „ БАНКЕРЪ “ предизвести още през 2019 година, когато беше разгласен първият търг за тези парцели, а цената им още веднъж бе предостатъчно занижена - 1.376 млн. лева (те. по 34.4 лева за квадрат), покупател няма да се появи до момента в който въпросните декари не поевтинеят до една-две шепи жълти стотинки.

Справка в архива на бюлетина на синдиците демонстрира, че през лятото на 2020 година въпросните 40 декара са коствали 970 000 лева, а година по-късно - 770 000 лв..

Днес към този момент сме съвсем на финалната права, тъй като един квадратен метър " коства " 17.25 лв.. Цена, която въпреки да ниска даже за пустинята Гоби, надали ще съблазни даже един вложител. Този път - и по публични аргументи: тотална рецесия, инфлация, война на отсрещния бряг и така нататък

Тук е моментът да напомним, че в случай че съдим по текстовете в първото решение на Софийския градски съд от 10 януари 2017 година (№35), с което сдружението " Пирин голф пропъртиз " е оповестено за " свръхзадлъжняло ", задълженията му към  фалираната " Корпоративна комерсиална банка " са били  в общ размер от 5.238 млн. лв..

Производството по неплатежоспособност е формирано по гледище на КТБ през 2016 година. Историята на тази свръхзадлъжнялост се корени в три заема: един - през 2007 година, и още два - през 2011 година.

Справка в регистрите демонстрира, че до 25 юни 2014 година компанията е изплащала отговорностите си напълно постоянно. Същото нещо го написа и в документа, с който е стартирано производството по неплатежоспособност на сдружението. Или, казано по-просто - до

завладяването на банката на " абордаж ",

всичко е било тъкмо. Няколко дни след затварянето на КТБ обаче задълженията на сдружението стават неотложно изискуеми и това довежда до банкрута на " Пирин голф пропъртиз ".

Освен парите, които дължи на банката, по време на " синдишкото безвремие " сдружението натрупа отговорности и към Националната организация по приходите. Приходната агенция  вече  е била наложила забрана на друга част от парцелите му - на земи в софийското село Бусманци. От правосъдното решение излиза наяве, че става въпрос за борчове към фиска в размер на нови 2.814 млн. лв..

С други думи, общите задължения на " Пирин Голф Пропъртиз "

към този момент надвишават 8 млн. лв..

Според комерсиалния указател, ООД-то е основано на 30 септември 2005 година с капитал от 50 000 лв.. Дяловете в сдружението - общо 50 на брой - са разпределени по равно сред учредителите Анита Христова и Иван Кадийски.Той има участия в още няколко няколко компании, които също са употребили солидно кредитиране от " Корпоративна комерсиална банка ".

Най-голямото от тях е " Биокемикъл БГ " АД, в което Кадийски е бил член на Съвета на шефовете. Дружеството е основано през 2010 година с акционери " Пайн кемикълс " (50%) и " Пирин голф пропъртиз " (50 на сто). Заради дълг от 17 млн. евро, по искане на синдиците на КТБ и това сдружение е оповестено в неплатежоспособност, считано от 2016 година. 

При основаването си, тази компания е получила кредитиране  за покупка на недвижими парцели и машини за произвеждане на биодизел. Непогасените  отговорности на " Биокемикъл БГ " (към 16 февруари 2017 г.), както и на обвързваните с нея компании " Кристал Химия Трейдинг - БГ " ЕООД, " Юлита 2002 ", " Пайн Кемикълс ", " Пирин голф пропъртиз ", са били на стойност  41.560 млн. лв..

Съобщавайки тези обстоятелства, елементарно можем да се досетим, че надали банката ще може да си прибере назад даже една десета от тази сума. И сегашната продажба просто удостоверява констатацията ни, че тези длъжници на КТБ просто трябваше да бъдат оставени да работят и да довършат плановете, поради които са теглили заеми. Всичко останало е бутафория, целяща тези фирмени активи

да попаднат в " верните ръце "

и въпросните планове да бъдат довършени против надалеч по-скромни вложения.

В обявата си от 12 април 2019 година под заглавие , доста ясно навързахме компаниите и играчите в този театър с енергийно-експертен афинитет към заличените планове на първия притежател. Така, че нищо чудно в този момент да им е пристигнало времето...

Пък и да не забравяме, че Камен бряг е уместно място за бизнеса с възобновими енергийни източници, а ВЕИ-милионите от Плана за възобновяване и резистентност въобще не са за занемаряване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР