Станахме свидетели на човешка трагедия, станала в град Враца, заради

...
Станахме свидетели на човешка трагедия, станала в град Враца, заради
Коментари Харесай

Доц. Тонев: Не може българските медици да бъдат обвинявани съвкупно за трагедията във Враца

" Станахме очевидци на човешка покруса, станала в град Враца, поради която един човек към този момент не е измежду нас. Предстои изясняването на редица медицински и административни обстоятелства, които ще ни покажат аргументите за тази покруса и дали тя е можело да бъде предотвратена. Предстои да разберем какво е належащо, с цел да не се стига до такива трагедии”. Това сподели ръководителят на здравната комисия доцент Антон Тонев пред Народното събрание в декларация на групата на „ Продължаваме промяната “ по отношение на желаната от „ Възраждане “ оставка на министър Сербезова, поради умрялата в МБАЛ-Враца 44-годишна жена.

„ Използването на една човешка покруса за политически цели е една от най-грозните действия, които можем да си представим. Особено от трибуната на Народното събрание, което за жалост не е казус. Ние се надявахме и неведнъж апелирахме това да не се случва. Говоренето за античовешки режим и за жертви на системата на опазването на здравето са неприемливи и най-малкото обидни за хилядите, работещи в тази система, които избавят десетки хиляди животи. Някои от тях ще избавят и наши живот, а по какъв начин ще се усещаме тогава, откакто сме говорили против тях? “, сподели още доцент Тонев.

Той беше безапелационен, че въпреки всички да сме наясно с проблемите в опазването на здравето, не може българските лекари, медицински сестри, експерти и служащи да бъдат упреквани вкупом за тази покруса. „ Всички сме наясно, че при тези равнища на корупция в нашата страна, толерирани през последните години, системата доста постоянно работи на мускули и надалеч от съвършеното. Но без понижаване на тази корупция всички старания за саниране на системата няма да доведат до мечтаните резултати “, сподели още депутатът.

„ Случаят във Враца раздруса обществото и всички нас от „ Продължаваме промяната “. Отново да повторим - да приказваме за жертви на системата на опазването на здравето е най-тежката форма на двуличие и популизъм. Припомняме, че министърът на опазването на здравето към този момент разпореди инспекция по случая на организация „ Медицински надзор”. Смятаме, че всички обстоятелства ще бъдат оповестени пред обществото в най-скоро време. Всички желаеме правдивост, само че дано не залитаме към безпочвени обвинявания, размахване на пръст, търсене на изкупителни жертви и изключително трупане на политически дивиденти на фона на една житейска покруса “, приключи доцент Тонев.

По-късно министър-председателят Кирил Петков съобщи пред публицисти, че проф. Сербезова е постъпила извънредно съответно в обстановката. „ Тя незабавно направи инспекция по случая и резултатите от тази инспекция ще служат такива проблеми и с подобен съдбовен край, да се избегнат отсега нататък. Много скърбя, че тази жена е умряла. За да няма повече такива случаи, ще създадем явен разбор на станалото “, сподели министър председателят.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР