Стана ясно кои са безопасните за консумация яйца и агнешко

...
Стана ясно кои са безопасните за консумация яйца и агнешко
Коментари Харесай

Важно от БАБХ! Ето кои са безопасните яйца и агнешко

Стана ясно кои са безвредните за консумация яйца и агнешко месо у нас.

Агнешко месо на българския пазар бива няколко типа, главното от които е охладеното месо, съобщи доктор Любомир Кулински, шеф на дирекция " Контрол на храните "  в изявление за взаимната графа на " Сдружение за налична и качествена храна "  и БАБХ.
-->
По думите му в по-голямата си степен месото, добито в България, е от български агнета живели, отгледани и заклани в български кланици. То постоянно е със наследник щемпел, който демонстрира буквите БГ, следва номерът на кланицата, в която е заклано.

" Това агнешко месо е безвредно за консумация, тъй като е минало през ветеринарен надзор, спазена е хладилната верига и е доставено до магазина с всички нужни документи ", изяснява доктор Кулински.

Той посочи, че за втора-трета година у нас се предлага охладено агнешко месо, добито в македонски кланици. Македония има четири кланици, утвърдени за търговия с Европейския съюз.

" Ние следим това месо да влиза от тези кланици с всички нужни документи и потребителите не трябва да се тормозят ", безапелационен бе той. 

Извън настоящия формален надзор, за по-малко от 10 дни са осъществени към 2500 изключителни проверки и те са главно в комерсиалната мрежа и в кланиците, които подсигуряват, че продуктите, които се търгуват на щанда, са минали през един спомагателен надзор, което значително подсигурява сигурността на самите храни.

" От БАБХ са задължили всички търговци,когато продават авансово неопаковано агнешко месо на разфасовки плешка, бутче, главички, дреболии ясно на щанда или на етикета да бъде обозначено произходът на месото ", изяснява още доктор Любомир Кулински.

Той посочи, че в България се колят живи агнета с генезис Румъния, в което няма нищо нелегално.

Третият тип агнешко месо, който по този начин е много пренебрежимо дребен % е надълбоко замразеното агнешко месо. В България то нормално влиза през пристанищата, най-вече през Варна, тъй като идва с кораби. То е с генезис Нова Зеландия и е с един кафяво-червеникав щемпел, на който с огромни букви написа New Zealand и прекомерно елементарно би могло да се разпознаe.

Кулински разяснява и яйцата на пазара.

" Те са обичайно от Полша, а тази година и от Украйна. За яйцата от Украйна се ползва същият принцип ", акцентира господин Кулински.

Той прикани българите да се ориентират към пазаруване на български артикули, защото по този начин подкрепяме българските производители, а и са с обезпечена степен на сигурност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР