Стадо глигани, изрисувани в най-големи подробности, като излезли от природата,

...
Стадо глигани, изрисувани в най-големи подробности, като излезли от природата,
Коментари Харесай

Глигани красят саниран блок в Смядово

Стадо глигани, изрисувани в най-големи детайлности, като излезли от природата, към този момент украсяват един от санираните блокове в град Смядово, Шуменско.

 trsh3007-1 Графити-майстори работят по реализация на голямата картина от няколко дни, а тази седмица ще бъде приключена. Идеята не е в отбрана на дивите свине, които авджиите могат да стрелят на воля тази година прибързано, а е в чест на признака и поминъка на градчето – глиганът, който е част и от герба му.

Още в соцвремената същият панелен блок на ул.“Ришки проход“23 в родното място на смядовската луканка отново е бил декориран с емблематичното за района прасе, което се храни единствено с жълъди и е с неповторимо месо. Когато кандидатствали за санирането, съседите преднамерено се обединили в съдружие, наречено „Глиган“.

Сега кметското управление продължава традицията в още по-разширен вид – всички санирани блокове по националната стратегия за енергийна успеваемост ще бъдат изрисувани с легендата за Смеда, създателката на града и нейните 14 синове.

Както „Труд“ писа, предходната година митичната българка и две от децата й Борил/земеделец сеяч/ и Боримир /воденичар/ бяха пресъздадени от графити-майсторите Димитър Механджийски и Васко Лалов. Сега към този момент може да се види третият Дельо със стадо източнобалкански свине, от които се създава най-хубавата луканка. Следващият блок ще бъде декориран с Горан-ковачът, сподели пред „Труд“ зам.-кметът на Смядово Иван Кюркчиев.

До момента в Смядово са санирани 6 от общо 14 блока /съвпадение с броя на синовете на Смеда б.а./. За останалите панелки също има подготвеност, чака се подписване на контракти. Фасадите на всички ще оживеят последователно, дава обещание кметицата Иванка Петрова/ГЕРБ/. Графити-майсторите дават най-малко 15 година гаранция на рисунките си, които се финансират от общинския бюджет.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР