Стачките са срещу реформите на президента Еманюел Макрон, предаде Франс

...
Стачките са срещу реформите на президента Еманюел Макрон, предаде Франс
Коментари Харесай

”Черен” четвъртък във Франция заради стачки

Стачките са против промените на президента Еманюел Макрон, съобщи Франс прес. Предвидени са над 140 демонстрации.

Френската жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF) чака да се движат 40 % от високоскоростните влакове Те Же Ве (TGV), 25 % от влаковете на междинни дистанции Ентерсите (Intercitе) и 50 % от районните влакове ТЕР (TER). Вече са анулирани четири влака Евростар (Eurostar).

Железничарите стачкуват и ще се включат в демонстрациите дружно с държавните чиновници, основатели на утрешните митинги, с цел да изразят недоволството си от промяната в жп компанията, премахваща за новопостъпилите привилегирования статут, който им подсигурява пожизнено работа.

Общественият оператор на парижкото метро Ер А Те Пе (RATP) и някои линии в предградията също ще бъдат наранени от стачката в поддръжка на публичната транспортна услуга. Очаква се обаче трафикът на метрото, рейсовете и трамваите да бъде съвсем естествен, а по крайградските линии ще се движат три четвърти от влаковете.

Планирана е анулация на 30 % от полетите на парижките летища Роаси и Орли, както и на малко по-отдалеченото летище Бове, след протестен апел на въздушните диспечери.

Ер Франс (Air France) чака да обезпечи 75 % от полетите си на междинни дистанции, излитащи и кацащи на Роаси, и 60 % от късите полети на Орли и маршрутите с провинцията. Предвижда се да бъдат изпълнени всички полети на далечни дистанции.

Стачката на държавните чиновници, по апела на съвсем всички синдикати, ще засегне учебните заведения, детските градини, библиотеките, публичното радио и телевизия.

Реформата на Макрон планува публично да се "смекчи " статутът на държавен чиновник, като се улесни по-масово потребление на назначения на срочни контракти, както и проект за групово непринудено овакантяване, което до момента беше табу в бранша.

Целта е да бъдат съкратени 120 000 позиции от общо 5,64 милиона държавни чиновници във Франция, с цел да бъде редуциран бюджетният недостиг под европейския предел от 3 % от Брутният вътрешен продукт
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР