Сроковете за обявяване на резултатите от преброяването на населението през

...
Сроковете за обявяване на резултатите от преброяването на населението през
Коментари Харесай

ЦИК набеди НСИ, че бави резултатите от преброяването

Сроковете за оповестяване на резултатите от преброяването на популацията през 2021 година не са удължавани или променяни и няма каквото и да било забавяне – това се показва в писмо на ръководителя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов до ръководителя на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Първите публични данни ще бъдат оповестени на 3 октомври, поради което от ЦИК към този момент обясниха, че те ще се употребяват при разпределението на мандатите за последващи избори, а не на вота на 2 октомври.

От Националния статистически институт прецизираха, че мотив за писмото са изказвания на членове на ЦИК, че данните от преброяването закъсняват.

В писмото си ръководителят на Национален статистически институт Атанас Атанасов отбелязва, че преди близо месец е изискал среща с ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова, само че не е получил отговор. Обикновено преди избори Комисията изпращала питане за последните налични данни, само че за тези избори такова питане нямало.

Според публично известие на уеб страницата на Национален статистически институт оповестяването на данните от преброяването ще стане поетапно, според авансово избрани периоди.

Първите данни за популацията - по пол, възраст, юридическо фамилно състояние и по обитаеми места, ще бъдат оповестени на трети октомври,

а до края на октомври ще бъдат оповестени и социално-икономическите характерности на популацията - степен на приключено обучение и икономическа интензивност.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов към този момент изясни, че защото формалните резултати от преброяването на популацията още не са оповестени: " И точно заради тази причина ЦИК не може да стъпи на тях, с цел да преизчисли мандатите за актуалните избори. След оповестяването им това ще бъде направено на първия идващ избор, който се организира в страната ".

В писмото си ръководителят на Национален статистически институт още веднъж насочва покана за среща с ЦИК. По закон Комисията дефинира по какъв брой депутатски мандата се падат на всеки от 31 изборни региона на база на резултатите от последното броене на популацията.

ТЕМА преди 32 минути 1068 преди 2 часа 897 преди 2 часа 1332
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР