Срокът, който ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС си поставиха - до

...
Срокът, който ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС си поставиха - до
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Промените в Конституцията може и да се забавят

Срокът, който ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи си сложиха - до края на годината да бъдат признати измененията в Конституцията, може да не се осъществя, откакто от „ Възраждане “ и " ИТН " желаеха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за смяна в главния закон, когато на първо гласоподаване препоръчаните промени са събрали подрепата на по-малко от три четвърти от народните представители.

От двете партии питат дали, в случай че при идното им ново гласоподаване конституционните текстове още веднъж не съберат 180 гласа, а единствено 161, както беше при първото гласоподаване, депутатите ще би трябвало да изчакат от два до пет месеца преди планът още веднъж да влезе в пленарната зала.

Конституционният съд към този момент образува дело с докладчик арбитър Красимир Влахов и евентуално идната седмица ще се произнесе по неговата допустимост.

На полемика, отдадена на конституционната промяна, настояването разясниха правосъдният министър Атанас Славов и и ръководителят на парламентарната конституционна комисия Радомир Чолаков, съобщи БНР.

Чолаков изрази вяра Конситуционния съд да се произнесе бързо:

" Считам, че реалистичният период, доколкото декември месец ще се гласоподават и законите за Бюджета, ще бъде края на годината доникъде на януари месец. Не знам кой твърди два месеца. Няма такова конституционно условие ".

Атанас Славов: " Ако Конституционният съд не отговори по този начин, както са признати разпоредбите сега с решение на пленарната зала, ще вървим по тях, което значи, че се върви по пистата 160 гласа ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР