Срокът е два месеца, не се очаква поскъпване на свинското

...
Срокът е два месеца, не се очаква поскъпване на свинското
Коментари Харесай

Порожанов: Чумата настъпва, всички домашни прасета - регистрирани при кмета

Срокът е два месеца, не се чака повишаване на свинското месо

До месец - два всички домашни свине, които се отглеждат в задните дворове по селата, би трябвало да бъдат регистрирани в кметствата и в организацията по храните. Това разгласи земеделският министър Румен Порожанов при откриването на 25-отото издание на " Природа, лов и лов на риба " в Пловдив. Преди това шефът на дирекцията по горите Юлиян Русев разгласи, че у нас към този момент има 27 случая на инфектирани диви прасета.

Порожанов удостовери за област Силистра и към Девня. " Румъния е обхваната. Заболяването е стигнало сухоземната граница със Сърбия. Хърватия стартира предварителна защита. А най-големият производител на свинско месо - Китай, е обзет сред 30 и 40% от чумата ", уточни министърът. Според него колкото и необичайно да е цената на свинското месо у нас падала с 5-6%. Прогнозите обаче са за повишаване.

Преди седмица Порожанов е провел среща с Управителния съвет на частнопрактикуващите ветеринарни лекари. Основен акцент и бил битката с африканската чума. " Трябва да имаме разказани и регистрирани всички свине, които се отглеждат в задните дворове по селата, с цел да сме наясно къде се намират, кой е стопанинът при възможен проблем ", посочи той. " Да традицията е да си отглеждаме прасета, да ги заколим и изядем, само че сега обстановката е малко по-различна ", добави аграрният министър.

По думите му не се постанова разпределяне на спомагателни средства за обеззаразяване на границите. От предходната година останали неусвоени 3 млн. лв..

След като преряза лентата Порожанов потегли по изложителите на " Природа, лов и лов на риба ". Спря се на щанда на Националния дамски ловджийски клуб " Аврора ". Дамите ловджийки го почерпиха с кюфтета от дива свиня. Бяха наредили паниран фазан, луканки и пушено месо от диво прасе.

Голямата атракция се оказа горският кебап, подготвен от Ути Бъчваров. Шоуменът го сготви пред очите на изложителите. 100 кг еленско месо, 50 кг гъби, 40 кг лук, 30 кг моркови, 2 кг масло и доста билки - мащерка, розмарин и свеж риган, издаде рецептата той.

680-килограмовият кон Боби, който може да тегли над 2 тона дървен материал, цвилеше непрестанно. Десетки пък грабеха саксии от " Цветна пролет ". Мнозина си потеглиха с 3-годишни маслинови фиданки против 20 лв.. " Догодина ще цъфнат и вържат. Могат да виреят в региона на Пловдивско ", уверяваше търговецът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР