Срещу него има вече четири обвинения, но републиканците в САЩ

...
Срещу него има вече четири обвинения, но републиканците в САЩ
Коментари Харесай

Парадоксът на Тръмп: Защо американците го подкрепят

Срещу него има към този момент четири обвинявания, само че републиканците в Съединени американски щати не престават да стоят непоколебимо зад Доналд Тръмп. Няколко са аргументите за това.

В последните дни доста неща се случиха около някогашния и претендент за предстоящ президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Първо той разгласи, че ще даде конференция, с цел да изясни по какъв начин изборите през 2020 година са били откраднати от него в щата Джорджия и по какъв начин също по този начин било машинация обвиняването против него за опит за интервенция в изборния развой в същия щат. Малко по-късно наподобява юристите му го посъветваха да се отметне от решението, написа АРД. Тръмп сподели, че доказателствата щели да бъдат показани в съда.

Близките до Тръмп републиканци в щата Джорджия наподобява не виждат проблем. Губернаторът Брайън Кемп написа в Х (бившия Туитър), че съгласно него през 2020 не е имало никакви измами в Джорджия. „ Вече три години не могат да намерят някой, който да показа доказателства за изборни измами в съда “, написа Кемп. Според него изборите следващата година ще бъдат съдбовни за бъдещето на страната, което е „ заложено на карта и това би трябвало да бъде нашият фокус “, написа още той.

Все повече това чувство се популяризира измежду републиканците в Съединени американски щати. То върви и с един изключително комплициран въпрос, написа АРД: Кой е верният претендент, който да поведе партията към по-добро бъдеще? Дали в действителност е Тръмп? Или настроенията се обръщат против него?
Съдебните процеси единствено укрепват Тръмп?
Демократите разчитат на това. Още с началото на процеса за щурма на Капитолия, в който Тръмп е обвиняем за тласкане към експанзия, демократите чакаха, че американското общество автоматизирано ще се дистанцира от Тръмп. Дори да беше ясно, че неоправдателна присъда няма да има. Всъщност обаче процесите по импийчмънт бяха по първите страници на всички медии седмици наред, написа АРД. И таман тогава стана ясно какъв брой систематично и преценено е било всичко, което Тръмп правеше, с цел да обърне резултата от изборите.

Но съумя ли това да рани Тръмп и да го направи неизбираем и с унищожена известност? Тъкмо противоположното. В изследванията през днешния ден той води с голяма разлика на партийните си съперници, изяснява АРД. А в случай че се стигне до втори избор сред него и Джо Байдън, резултатът още веднъж ще е на косъм. Все по-вероятно е Тръмп да се завърне на бял кон.

Демократите надали се надяват и новият развой в Джорджия да промени нещо. Има доста аргументи Тръмп да продължава да се радва на необятно утвърждение измежду консервативните американци, надалеч отвън фанатичните му почитатели, написа АРД.
Тръмп прави нужното за консервативните американци
Основната причина Тръмп още да е желан измежду мнозина консерватори в Съединени американски щати е Джо Байдън. Убеждението, че политиките на Байдън са нездравословни за страната, е доста по-силно от непрекъснатото повторение на тезата от Тръмп. В очите на мнозина американци безконтролната имиграция, високите равнища на престъпност, увеличаващите се разноски и инфлацията, чувството за състрадание от страна на държавното управление и големите суми, които Съединени американски щати изпраща към Украйна – всички тези неща карат огромна част от електората в страната да изпитва подозрения в това ръководство.

Според скорошно изследване на „ Ройтерс ” една пета от гласувалите за Байдън през 2020 не са сигурни дали отново биха го създали, оповестява АРД. За консервативния електорат лайтмотивът по този начин или другояче е, че Байдън би трябвало да си върви. А по въпроса кой въпреки всичко е редно да го наследи, мнозина считат, че най-хубавият избор е оня, който към този момент един път е изкарвал президентски мандат, разбирай Тръмп.

Политиките на Тръмп също се радват на утвърждение. Той назначи редица консервативни висши съдии, понижи зависимостта от вносни енергийни източници, понижи налозите, сътвори работни места, държа Съединени американски щати настрани от войни и работи за подобряването на връзките на Израел със прилежащите му страни. Тръмп прави нужното и това е задоволително за мнозина, изяснява АРД.
Двойни стандарти на демократите?
Нищо не възмущава републиканците повече от нескончаемата сага с прегрешенията на сина на Байдън – Хънтър. Опонентите на президента от дълго време настояват, че Байдън е с право упрекван в корупция, задето е подкрепял бизнесите на сина си. Същите са гневни, че в гаража на Байдън е имало секретни документи, само че той не беше съден толкоз остро за това, напомня АРД. Затова и поддръжниците на Тръмп виждат делата против него като лицемерни и имат вяра в посланието на някогашния президент, че правосъдната система в Съединени американски щати е корумпирана и се употребява за политически цели.

Всичко това основава нещо като щит към Тръмп. През идната седмица обаче има късмет той да се пропука. Очаква се спор сред претендентите за републиканската номинация за президент, а по-късно през седмицата Тръмп би трябвало да се яви в съда в Джорджия. Тези две събития може да трансформират обстановката. Защото в Джорджия, за разлика от предходните правосъдни каузи против Тръмп, ще бъде разрешено наличието на медиите и цялата страна ще види бишия президент в ролята на обвинен.

Дали обаче това ще има по-голям резултат от фрагментите от процеса по импийчмънт не е ясно. Ако съдим по досегашните развития – надали, показва още АРД.

*Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР