Срещу годишна такса от 7000 евро Джени от Германия се

...
Срещу годишна такса от 7000 евро Джени от Германия се
Коментари Харесай

Млада германка сбъдва мечтата си в Плевен. Срещу 7000 евро на година.


Срещу годишна такса от 7000 евро Джени от Германия се записва да следва медицина в Плевен. Нещо, което било немислимо в родната ѝ Германия, тъй като там дипломата ѝ от гимназията не била задоволително добра. Ето историята ѝ:

Джени е на 21 и от година и половина следва медицина в. В Германия опитвала неведнъж да получи място в някой от университетите, само че по този начин и нямала триумф. Причината: дипломата ѝ със междинен триумф 2,2 (равнява се на българска петица) е прекомерно ниска за тази компетентност. Местата за образование по медицински специалности в са мощно лимитирани и по тази причина късмет имат най-много зрелостниците с отлични дипломи. Младата германка направила опити и по странични стратегии - абсолвирала едногодишна доброволечска процедура в болница, кандидатствала за място в квотите на селските лекари, както и за място за боен доктор. Но нищо не помогнало.

Джени обаче още от десети клас мечтаела да стане лекарка. И решила да не се отхвърля от задачата си. Започнала да търси информация за медицинските университети в чужбина.
Редакцията предлага
.

Тя кандидатствала медицина в Плевен, издържала успешно входящия тест и започанала следването си през летния учебен срок на 2021. " Тогава на човек му излиза наяве, че това дали ще станеш добър доктор изобщо не зависи единствено от триумфа ти в гимназиалната тапия ", споделя през днешния ден Джени. Пред немската обществено-правна медия SWR тя признава, че първоначално претърпяла лек културен потрес. " Но човек привиква и се научава да обича новия град. Бързо привикваш към новия метод на живот. " През обществените мрежи тя.

Междувременно Джени към този момент е приключила четвъртия учебен срок и в този момент се пробва да се трансферира в някой немски университет. За тази цел би трябвало да е издържала първия държавен изпит, т.нар. Physikum, включващ целия материал от предклиничната част. Предимството на тази част от следването в България е това, че материалът от този държавен изпит, в действителност е разграничен на няколко елементи през другите семестри. А в Германия студентите се явяват на един огромен изпит, изяснява германката. " В България няма потребност да се страхуваш, че поради този изпит можеш да отпаднеш от университета. "

Джени следва на британски език - всички български университети, предлагащи специалността Медицина за чужденци, оферират и образование на британски език. 21-годишната германка изпитва известни затуднения единствено по време на стажове в български лечебни заведения - поради незадоволителните си знания по български език. Казва, че за нея е изключително забавно да следи по какъв начин се оправят лекарите в българските лечебни заведения, които не постоянно са снабдени с най-новата техника, както немските медицински заведения.

Според младата германка, следването в чужбина е добра опция за всички тези германци, които не съумяват да получат място в немски ВУЗ. Според нея обаче Германия незабавно би трябвало да промени нещо: с цел да се оправи с дефицита на лекари, страната би трябвало да отвори повече места по медицинските специалности в университетите.

Къде в България чужденците могат да следват медицина

Но до момента в който това стане действителност, евентуално от ден на ден немски зрелостници ще се записват в български университети. В момента такава опция оферират Плевен, Пловдив, София и Варна. В Плевен, където следва и Джени, таксите са най-ниски - 7000 евро на година. Там медицинският университет е учреден през 1974 и през днешния ден към 500 от общо 2000 студенти са чужденци. Те идват от 35 разнообразни страни.

В Пловдив, София и Варна таксата за следване по медицина е 8000 евро на година. Освен медицина българските университети оферират на чужденците и специалностите стоматология и фармация. Таксата за дентална медицина е 8000 евро на година, а за фармация - 7000 евро. 

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Следвам стоматология в България и не съм съжалила нито за момент ": разказът на една млада германка
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР