Срещу България има 14 наказателни процедури за нарушаване на правото

...
Срещу България има 14 наказателни процедури за нарушаване на правото
Коментари Харесай

Министър Йорданова: ЕК съди България заради Търговския регистър

Срещу България има 14 наказателни процедури за нарушение на правото на Европейски Съюз, като Европейската комисия към този момент е завела правосъден иск за това, че нашият Търговски указател не е обвързван със Системата за взаимно свързване на регистрите на Европейски Съюз - BRIS. Това сподели правосъдният
министър Надежда Йорданова в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков, заложен на петъчния парламентарен надзор.

Йорданова напомни, че българският Търговски указател е трябвало да бъде обвързван с BRIS още през 2017 година, само че са минали години на безгрижие и безучастие, а когато през 2018 година той се срина, казусът е станал явен за всички. В момента България е единствената страна от Европейски Съюз, чийто Търговски указател не е обвързван към BRIS.

Още през лятото Европейска комисия предизвести, че ще заведе иск против България, а министър Йорданова заяви пред депутатите, че това към този момент е реалност.

Проблемът е почнал да се взема решение от средата на предходната година, след опасността от Европейска комисия за съд. Тогава е изработен проект за деяние, регистърът е надграден и първият стадий от тестването му мина сполучливо, вторият е през февруари, заяви Йорданова. Целта е до края на юни той да бъде обвързван в европейската система.

Десет от наказателните процедури против България са в начален стадий, четири са във втора фаза - с стимулирано мнение от Европейска комисия, сподели още Йорданова. И предизвести, че има развиване и по 15-и проблем.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР