Срещата във Вашингтон на 27 юни между представители на Белград

...
Срещата във Вашингтон на 27 юни между представители на Белград
Коментари Харесай

Срещата Сърбия - Косово във Вашингтон се отменя

Срещата във Вашингтон на 27 юни сред представители на Белград и Прищина за решение на косовския въпрос е анулирана, заяви през днешния ден за организация " Танюг " администрацията на сръбския президент Александър Вучич.

След консултация с президента Александър Вучич представителят на Съединени американски щати за разговора сред Белград и Прищина Ричард Гренел е решил да отсрочи срещата след отхвърли на косовските албанци, е декларирал източник от администрацията на сръбския президент.

По-рано през днешния ден министър председателят на Косово Авдулах Хоти осведоми, че няма да участва на плануваните диалози в Белия дом, откакто президентът на Косово Хашим Тачи бе упрекнат във военни закононарушения.

Специалната прокуратура за военните закононарушения на Армията за избавление на Косово повдигна обвинявания през вчерашния ден против Тачи и още няколко души във военни закононарушения и закононарушения против човечеството, в това число за близо 100 убийства.

След като бе обявена тази вест, президентът Хашим Тачи анулира визитата във Вашингтон и уведоми представителя на Съединени американски щати Ричард Гренел, че няма да участва на срещата.

Тачи още не се е завърнал в Косово, показва АП и добавя, че от неговия екип не са съобщили къде е той и по кое време ще се завърне вкъщи.

Ричард Гренел от своя страна благодари на косовския министър председател за уведомлението и съобщи в " Туитър ", че схваща неговото решение, оповестява " Ройтерс ". " Очакваме пренасрочване на срещата скоро ", написа в Туитър Гренел.

Срещата в Белия дом щеше да бъде първият диалог сред представители на Белград и Прищина от 19 месеца насам. Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, която Белград не признава. Съединени американски щати и Европейският съюз се пробват да оказват помощ в нормализирането на връзките.

Европейският съюз посредничи в договарянията от девет години, а срещата във Вашингтон не бе координирана с Европейски Съюз, отбелязва АП. Говорителят на Европейски Съюз Петер Стано не пожела през днешния ден да разяснява плануваните диалози във Вашингтон, а повтори, че Европейски Съюз е зает в улеснението на разговора, който може да бъде обновен идващия месец в Брюксел.

Няма опция на разговора за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия с посредничеството на Европейски Съюз, сподели Петер Стано, представен от АП.

Днес министър председателят на Косово Авдулах Хоти е на посещаване в Брюксел, където беседва с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с еврокомисаря по разширението Оливер Вархей.

Утре на посещаване в Брюксел е предстоящ сръбският президент Александър Вучич, оповестиха сръбски медии. Планирани са срещи с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, заяви вестник " Данас ". Среща сред Вучич и Хоти в Брюксел не е планувана.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР