„Срещата във Варна разчупи едни ледове, които задържаха отношенията между

...
„Срещата във Варна разчупи едни ледове, които задържаха отношенията между
Коментари Харесай

Румяна Бъчварова: Борисов казал на Ердоган, че думите му за Кърджали са неприемливи

„ Срещата във Варна разчупи едни ледове, които задържаха връзките сред Европейски Съюз и Турция. Това беше и задачата при организирането на тази среща. Само по този метод могат да се вземат решение настоящите проблеми. "
Това съобщи в „ Денят стартира " на Българска национална телевизия началникът на премиерския кабинет Румяна Бъчварова.

„ Срещата слага началото на един развой, който се състои в замяна на отзиви, съдействие сред Европейски Съюз и Турция. Не инцидентно ние предложихме до края на нашето председателство да има още веднъж такава среща ", съобщи тя.

За интервенцията в Африн тезата на президента Ердоган била, че турската страна прави всичко допустимо да отбрани личната си сигурност и граници. И второ, да помогне на бежанците да се върнат по родните си места, когато това стане допустимо. „ Така беше обяснена военната интервенция в Африн. Бяха показани фотоси и беше изработен опит да се убедят европейските сътрудници в това, че при релативно непокътнатата инфраструктура в Африн доста бързо могат да бъдат върнати бежанците. Тази задача беше показана като задача с филантропичен темперамент и бяха поканени европейските сътрудници дружно да работят в тази посока ", разясни Бъчварова.

„ Имаше звук на взаимно почитание и ясно показване на позициите. Мисля, че този звук да бъде урок и за българските политици ", добави тя.

Бъчварова съобщи още, че по време срещата на четири очи сред Борисов и Ердоган са разисквани необятен кръг двустранни тематики, които не са решени до момента. Договорено е въпросът за компенсациите за тракийските бежанци да бъде решен от смесена комисия. Поставена е била и тематиката за изявлението на турския президент във връзка с Кърджали и му е било обяснено, че това е недопустимо за българската страна. Българският министър председател е получил увещание, че това не е рефериране към действителни граници.
„ Ситуацията на Балканите е такава, че всяка страна има малцинства в прилежащи страни ", изясни Бъчварова.

Със срещата във Варна България утвърди позицията си на водач в европейската политика, на задаване на тона и темпото. Това ще стане напълно ясно и с края на българското европредседателство, в процеса на който извънредно доста нерешени тематики се вземат решение и се вършат старания. Това не остава неусетно от нашите сътрудници, заключи Бъчварова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР