“Срещата „Турция – ЕС“ в момента върши много по-голяма услуга

...
“Срещата „Турция – ЕС“ в момента върши много по-голяма услуга
Коментари Харесай

Малинов: От срещата ЕС-Турция най-много печели Ердоган

“Срещата „ Турция – Европейски Съюз “ сега прави доста по-голяма услуга на президента на Турция Реджеп Ердоган, в сравнение с Европейски Съюз.

Единственото положително нещо, което България може да извлече от тази среща, е потвърждаване на уговорката на Европейски Съюз за новите 3 милиарда евро в помощ на Ердоган, само че единствено за бежанците. Така ще се препотвърди поддръжката на Европейски Съюз и финансирането на бежанците. Това е основно за България. Такова мнение изрази по БНР евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов.

В срещата, която ще се организира в понеделник във Варна, ще вземат участие ръководителите на Европейска комисия и Европейски Съюз - Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, и българският министър председател Бойко Борисов, от една страна, и турският президент Реджеп Тайип Ердоган от друга.

Още при сключването на съглашение то сред Европейски Съюз и Турция, беше ясно, че то е преференциално за България и без значение, че тогава имаше извънредно недалновидни български политици с рискови изявления за това съглашение, с помощта на него сега върху България няма бежански напън. Това е нашият народен интерес номер 1, разяснява Малинов.

Проблемът е, че през последната една година нещата в Турция още повече се утежниха, арестите продължиха, наказаните магистрати, публицисти, университетски преподаватели – броят продължава да пораства и сега е извънредно мъчно да се откри европейска столица, която би могла да приюти Ердоган и да беседва с него, посочи българският евродепутат.

Той позволява и опция за утежняване на връзките като краен резултат от срещата във Варна.

Малинов беше безапелационен, че сега няма нищо положително в връзките сред Европейски Съюз и Турция и напомни, че Екологичен потенциал замрази договарянията за участие на южната ни съседка в Съюза.

Не може сега в Екологичен потенциал да се събере болшинство в поддръжка даже на одобрение на тези връзки по линия на договарянията за еврочленството на Турция. Ситуацията е на доста ниско равнище на доверие и доста мъчно може да се направи някакъв пробив, сподели Малинов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР