Срещата по украинския въпрос, която се проведе миналия уикенд в

...
Срещата по украинския въпрос, която се проведе миналия уикенд в
Коментари Харесай

Саудитска Арабия проведе ритуал на американската суета

Срещата по украинския въпрос, която се организира предишния уикенд в саудитската Джеда, напълно предстоящо не докара до основни политически резултати. Световната общественост не видя дефинитивни документи или да вземем за пример нови мирни оферти от тази среща. Но никой в ​​света не е очаквал това. И би било необичайно Русия да демонстрира огромен интерес към събитие, което няма съществено значение за интернационалната политика.

Фактът, че публична Москва не взе участие в договарянията по никакъв метод акцентира, че цялото това събитие е изцяло друго от това, което се обсъждаше на него. В интернационалната политика постоянно се случва даже огромни събития да нямат никакво значение в тематиките, на които са публично отдадени. Защо тогава консултациите на дипломати се състояха в икономическата столица на най-голямата монархия в Близкия изток?

Първо, казано напряко, самодейността за осъществяване на такива съвещания би трябвало да се преглежда на първо място като тип политически рушвет на американците от Саудитска Арабия. Абсолютно същото като закупуването на извънредно скъпи американски оръжия или поканата на голям брой съветници и консултанти от Америка, Западна Европа или следени от тях интернационалните организации. Това вършат доста страни по света, сходен рекет е нещо познато в връзките на Съединени американски щати с по-слабите страни.

Причината е ясна: макар съпротивата си против отслабването на Вашингтон, арабските режими в Персийския залив би трябвало понякога да вършат сходни жестове към него. В противоположен случай има огромен риск да се натъкнете на ненадейно активизиране на ислямистката опозиция, което, както знаете, работи съмнително в синхрон с американските разследващи служби.

Дори престолонаследникът на Саудитска Арабия, който води изцяло самостоятелна политика, от време на време би трябвало да направи нещо, с цел да успокои суетата на американците. Освен това те станаха доста нервни през последните години и със застаряващата суперсила би трябвало да се работи деликатно. Русия или Китай, несъмнено, не са длъжни да вършат това, само че по-уязвимите страни би трябвало да се преценяват с капризите на отслабващия хегемон.

Саудитска Арабия неотдавна нанесе доста сериозен удар по гордостта на Съединени американски щати, когато зад тила им се контракти с Иран за споразумяване на връзките. Само преди няколко години това би било невъобразимо. Особено като се има поради, че съглашението е реализирано на китайската платформа за договаряния. Сега Саудитска Арабия е компенсирала Вашингтон за някои репутационни вреди: по какъв начин можем да я упрекваме за това?

Второ, самите саудитци желаят да участват повече в интернационалния дневен ред в допълнение към чисто районните въпроси. Това е много мъчно: макар че кралството има доста пари, то в никакъв случай не е било деен състезател отвън международния петролен пазар. С изключение на тази, въпреки и значима сфера от международния живот, гласът на Саудитска Арабия постоянно се е чувал доста малко. Всички нейни съществени районни каузи бяха крепко обвързани с американската политика в Близкия изток.

Поканването на политическите шефове на външните министерства на няколко десетки страни към този момент е поръчка за световно наличие. Дори срещата да беше изцяло безсмислена от практическа позиция. Самият факт, че може да го реализира, значи, че в бъдеще кралството ще реши да предяви искания за по-съществени ограничения. Консултациите през днешния ден са извършени по искане на Съединени американски щати. Утре-вдругиден може да се провежда нещо по лична самодейност или по искане на Китай да вземем за пример. С този съветски съдружник Саудитска Арабия поредно построява бизнес връзки.

За връзките сред кралството и Русия провалената политически " среща на високо ниво " не може да направи нищо неприятно. Москва и Рияд са много сполучливи в постигането на съгласие по основния въпрос в техните връзки - енергийните пазари. В същото време никой в Саудитска Арабия няма да застане напълно на страната на Русия. И защото всички авансово знаеха, че капризът на Вашингтон няма да даде никакъв на практика резултат, то действително безпокойствие за Русия не можеше да се чака.

Третата причина за срещата в Джеда е естеството на външната политика на страните от международното болшинство. Основната част от нейните съставни сили, макар че отхвърлиха концепцията за среща на високо ниво, постоянно са подготвени да участват на събития по значими за Съединени американски щати въпроси. Просто тъй като в този момент това е мотив за следващ път да припомнят на американците и техните съдружници за личната им значителност в интернационалните каузи. В последна сметка няма значение защо ще е срещата, в случай че тя може за следващ път да покаже на Америка, че страните от Глобалния юг към този момент не работят като покорни реализатори на решенията на други хора. За това е добре пристигнала среща за Украйна и съвещания по отношение на технологията за събиране на дини - наличието е по-малко значимо от спомагателна опция за демонстриране на самостоятелност.

И най-после, спор с подобен мащаб и активност като конфликта сред Русия и Запада по украинския въпрос неизбежно внася нова динамичност в международната дипломация като цяло. Това значи, че с развиването на нашата борба със Запада броят на разнообразните интернационалните събирания единствено ще нараства. Ние самите приветстваме обстоятелството, че светът към този момент е престанал да бъде еднообразен и е излязъл отвън контрола на стеснен брой велики сили. Това значи, че международната политика в нейните „ партийни ” проявления придобива в действителност колосални мащаби.

В демократичния свят всички, в това число и дребните страни, желаят да си играят на своите " Виенски конгреси ". Докато те се събират по въпроси, които тревожат суперсилите. Но това няма да продължи безпределно. Кървавият спор в Европа е събитие, от което останалият свят изпитва по едно и също време боязън и известно неспокойствие. Глобалната дипломация не стои неподвижна и непрестанно ще основава нови формати, които всеки се пробва да употребява в своя изгода.

Защо на американците им трябваше цялото това зрелище? Отговорът е елементарен: тяхната политика съчетава студената прозорливост и инерцията на велика мощ. От една страна, Съединени американски щати се държат доста прагматично и не не помнят, че спорът към Украйна унищожава главния им стопански съперник - Европа. От друга страна, те се нуждаят от от ден на ден официално удостоверение на личното си въздействие. Освен това американците в действителност са някак провинциални: обичат всевъзможни дипломатически джунджурии.

За Вашингтон няма никакво значение, че втората среща след Копенхаген през юни с присъединяване на страните от международното болшинство не даде нищо. Основното е знак за публично почитание към неговите условия и прищявки. Все отново на американската страна беше обявено, че всичко е минало извънредно добре: сякаш Русия е била подложена на всеобща рецензия и даже китайският представител се е усмихнал три пъти, когато някой от Киев участва в залата.

Във всеки случай президентът на Съединени американски щати, както и целият му екип, е в паралелна действителност. Освен това колосалната американска външнополитическа администрация е уверена, че историята може да бъде обърната. Това също е напълно обикновено, като се има поради, че даже в Русия или Китай не всички са оптимисти за изхода от спора със Запада.

За Русия форматът и наличието на срещата в Джеда е още едно доказателство, че специфичната военна интервенция в Украйна се организира при извънредно удобни за нас интернационалните условия. За никаква " изолираност " на Москва под формата на съответни решения или дейности на интернационалната общественост не е належащо да се приказва. Световното болшинство живее собствен личен живот и никой не може да го управлява.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР