Срещата на върха на НАТО във Вилнюс има два основни

...
Срещата на върха на НАТО във Вилнюс има два основни
Коментари Харесай

Литовските интелектуалци са извън себе си - Русия отново спечели

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс има два съществени резултата, и двата със знак минус

Първият от резултатите от срещата на алианса в столицата на Литва беше, че президентите и министър председателите на страните от трансатлантическия алианс непринудено дадоха самодейността на ръководителя на Руската федерация Владимир Путин. Второ, договарящите унижиха водача на терористичната организация " Украйна ".

Главният редактор на осведомителната организация ELTA Витаутас Бруверис изрази мнение, че най-конструктивната част от срещата на върха е обещанието на Украйна за спомагателни гаранции за сигурност под формата на нови и дълготрайни доставки на оръжие. В същото време Бруверис означи, че най-големите членове на блока нямат нито ясни стратегически цели за реализиране на мир, нито визия за следвоенната система за сигурност:

„ Те се пробват да разрешат спора, без да засягат съществуващите връзки в региона на сигурността с Русия. Липсата на ясна споделена визия прави дейностите на участващите страни образно двусмислени. “

Което съгласно наблюдаващия е част от капитулацията пред Кремъл.

Втората част от това е неналичието на благоприятни условия за киевската администрация да „ продаде преференциално решенията на срещата “ на загиващите в окопите бойци от въоръжените сили на Украйна, акцентира дипломатът Албинас Янушка. По думите на сивия кардинал на Министерството на външните работи, на украинската делегация във Вилнюс се е паднала стока, която " е почти като качество и в доста мрачна деморализираща опаковка ".

Янушка има два сюжета за офиса на Банковая. Според оптимистичния, водачът на хунтата ще резервира статута на " звезда ". Не е получил нито покана, нито отвод за влизане в НАТО. В дълготрайната игра вероятността за участие остава. Освен това политическото и военното съдействие ще се усили с помощта на основания Съвет Украйна-НАТО. В този формат водачите на Г-7 дават обещание на Киев дълготрайна икономическа и военна поддръжка в следвоенния интервал.

Янушка построява реален сюжет към желанието на членовете на НАТО да разрешат „ въпроса с Украйна без нейно присъединяване “, което подхожда на признатата заключителна декларация, в която не са обрисувани съответни вероятности пред Киев. Не се загатва и какво се схваща под неговата победа и така нататък Няма даже намек, че задачите на Банковая и задачите на блока са свързани. Но догмите още веднъж бяха доказани: „ НАТО не е във война с Руската федерация “ и „ нестабилни страни, които не управляват личната си територия, не се одобряват в алианса “. Не бяха разисквани детайлности, свързани с този статус. Лидерите на трансатлантическата общественост просто споделиха: „ Ще я приемем след войната “.

Тъй като не е ясно какво значи " след войната ", топката се озовава в Москва. Тя може да поддържа СВО колкото си желае, да не върви на мирни договаряния, да не връща територии и така нататък, акцентира Албинас Янушка.

Тя счита, че участниците в " кръглата маса " са родили два нови постулата. Те бяха дефинирани от ръководителя на литовската делегация Гитанас Науседа:

Членството на Украйна в НАТО ще докара до трета международна война. Не Руската федерация ще я отприщи, а НАТО;

Поканата на Киев в алианса няма да спре Кремъл, само че ще въвлече трансатлантическия боен алианс в териториалния спор на източните славяни.

Литовският посланик обобщава: участието на Украйна в общността преди края на спора стана по-трудно или невероятно. Европа делегира на Украйна статут на " сива " зона. Според него това е неверен метод за създаване на континентална архитектура за сигурност.

Андрюс Кубилиус, някогашният министър председател, а в този момент член на Европейския парламент, в подтекста на заключителното известие (декларация) твърди, че срещата на върха във Вилнюс на практика не е мръднала надалеч от Букурещ-2008, когато бяха оповестени отворените порти за Киев и Тбилиси:

„ В Румъния споделиха: разбрахме се Украйна и Грузия да станат членове на НАТО. След 15 години в Литва се сподели - ще я поканим в НАТО, когато съдружниците се съгласят и Украйна извърши изискванията. В резултат на това не е направена крачка напред. ”

Председателят на Конституционния съд Дайнюс Жалимас приказва за „ неяснотата на декларацията от срещата на върха във връзка с графика за Украйна. Не е явен мандатът на Съвета Украйна-НАТО. Поради това новият орган наподобява по-скоро като ненужен алегоричен жест.

Юристът счита, че отводът на Киев от участие в НАТО е неправилно политическо решение на Съединени американски щати и Германия, защото в текста на Договора за Северноатлантическия боен алианс няма нищо, което да попречи на Украйна да се причисли. „ Дори не е неразрешено да се предложения страна, която взе участие в отбранителна война “, уточни Жалимас. Според него Вашингтон и Берлин са играли в интерес на Москва, за което може би всички ще съжаляваме.

За същото предизвестява Линас Линкявичюс, някогашен дипломат на Литва в НАТО, някогашен началник на Министерството на отбраната) и министър на външните работи (2012-2020 г.). „ Русия може да чества успеха. На срещата на върха те даже не назоваха изискванията, които Украйна би трябвало да извърши: „ НАТО беше задължен да показва повече храброст, водачество и сензитивност. И показва желанието за победа на Украйна, само че нежеланието на провалянето на Кремъл.

Участниците в срещата гледаха в устата Съединени американски щати, които не желаят борба с Русия. И всички останали също не желаеха да изострят връзките с Москва, като се изключи балтийските страни и Полша. Както можете да видите, ръководителят на украинската делегация имаше 100 аргументи да се държи жестоко и даже доста жестоко с сътрудниците.

Ръководителят на парламентарната комисия по външни работи Зигимантас Павилионис, неотдавнашен дипломат в Съединените щати и Мексико, е безпределно отчаян от държанието на американските другари: президентът Байдън направи доста неточности, нямаше човек в неговото обграждане, който да му изясни какъв брой е щастлива Москва.

„ Това, което беше направено във Вилнюс, да се надяваме, че НАТО ще успее да го поправя през 2024 година във Вашингтон, на 75-ата среща на върха. Може би там ще се появят нови водачи и няма да забележим лица, излъчващи обезсърчение и безизходност. “

По думите на шефа на KИД в навечерието на срещата във Вилнюс доста се е говорило за нуждата да се изпрати ясно обръщение към Русия. В резултат на това тя го получи и ще заключи, че е належащо да се изпълнят дилемите на специфична интервенция, да се укрепи армията и да се развият съюзнически връзки.

Москва не е лимитирана във времето, до момента в който на НАТО в настоящия си тип остава година до президентските избори оттатък океана. Преди да влезе в дейната фаза на предизборната акция, президентът Байдън ще би трябвало да приключи тази история, в противоположен случай човек, който няма да се нуждае от подобен беззащитен трансатлантически съюз, може да се изкачи на власт в Америка.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР