Срещата на върха на Г-20 закрива с успехи на Русия, Бразилия и Индия

...
Индийският премиер Нарендра Моди приключи в неделя среща на върха
Коментари Харесай

Индийският премиер Нарендра Моди приключи в неделя среща на върха на Г-20, която омаловажи дълбоките разногласия относно войната в Украйна и изменението на климата, но му даде момент в дипломатическите прожектори.

Страните от Г-20 са раздвоени относно войната в Украйна след инвазията на Москва миналата година, като руският президент Владимир Путин пропусна изцяло срещата на върха, за да избегне политическото недоволство.

Лидерите на Групата на 20, която обединява също Русия и Китай като някои от най-ревностните поддръжници на Украйна, напоследък се бориха да постигнат съгласие по много неща, по-специално относно 18-месечната инвазия.

Изправена пред голямо дипломатическо неудобство, домакинът Индия притисна членовете да съгласуват общо изявление в събота, което осъжда използване на сила за териториални печалби, но избягва директните критики към Русия.

Киев каза, че Г-20 "няма с какво да се гордее", но руският външен министър Сергей Лавров, който замени Путин на срещата, заяви в неделя дипломатическа победа.

„Успяхме да предотвратим опитите на Запада да „украинизира“ дневния ред на срещата на върха“, каза дипломатът-ветеран, определяйки двудневното събиране като „успех“.

„Текстът не изобщо споменавайте Русия."

В неделя Моди официално закри срещата на върха, като подаде церемониален чук на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, чиято страна ще поеме председателството на блока през декември.

"Не можем да позволим геополитически въпроси изолират дневния ред на дискусиите на Г-20“, каза Лула, имплицитно препратка към споровете около войната в Украйна.

„Ние нямаме интерес от разделена Г-20. Нуждаем се от мир и сътрудничество вместо от конфликт."

Индийският държавен служител Амитабх Кант написа в X, известен преди като Twitter, че компромисният текст за Украйна е включвал "над 200 часа непрестанни преговори, 300 двустранни срещи (и ) 15 чернови".

Но въпреки срещата в годината, която според мониторинга на климата на ЕС вероятно ще бъде най-горещата в човешката история, лидерите не успяха да се споразумеят за постепенно премахване на изкопаемите горива, въпреки доклада на ООН ден по-рано считайки намаляването за „незаменимо“ за постигане на нетни нулеви емисии.

Вместо това те подкрепиха целта за утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г., като същевременно се ангажираха само с „поетапно намаляване“ на въглищата „в съответствие с националните обстоятелства“.< p>Членовете на Г-20 Русия и Саудитска Арабия са големи износители на петрол, докато потреблението на въглища нараства в Китай и Индия, които вече са най-големите потребители на мръсно гориво в света.

Резултатите за климата са „недостатъчни“, каза френският президент Еманюел Макрон в неделя , заявявайки, че светът трябва „да се откаже от въглищата много бързо и много по-бързо от днес“.

„Народната Г-20“ 

Моди, който нарисува срещата на върха като дипломатическо съзряване на Индия и настоява за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, отпразнува присъединяването на 55-членния Африкански съюз към Г-20.

Като Г-20, групата включваше 19 държави и Европейския съюз, представляващ 85 процента от световния БВП, с Южна Африка единствената му държава-членка от континента.

Моди се опита да позиционира Ню Делхи като глас на Глобалния юг и този ход превърна групировката в „народна Г-20“.

Той също така предложи друга среща на лидерите на Г-20 през Ноември чрез видеовръзка, отваряйки възможността Путин да се присъедини – заедно с китайския президент Си Дзинпин, който пропусна срещата на върха с азиатските гиганти, които се карат по териториални и други въпроси.

Лула каза, че Путин ще бъде свободен да присъства на срещата догодина събитие в Рио де Жанейро, въпреки че Бразилия е подписала Международния наказателен съд (МНС), който е издал заповед за арест на руския лидер за военни престъпления.

„Ако съм президент на Бразилия и ако той дойде в Бразилия, няма начин той да бъде арестуван“, каза той пред индийската новинарска мрежа Firstpost в събота.

Други се събраха в кулоарите на срещата, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря лице в лице с египетския си колега Абдел Фатах ал Сиси в неделя след продължилия десетилетие разрив между двете страни.

Световни лидери по-рано се присъединиха към Моди, за да отдадат почитта си на почитания индийски герой за независимост Махатма Ганди, събувайки обувките си на мястото на неговата кремация, където нормалните обувки са забранени като знак на уважение.

Подобно на Моди, мнозина ходеха боси на влажното от дъжда място – включително британският премиер Риши Сунак и Макрон – докато други, включително президентът на САЩ Джо Байдън, избраха чехли.< p>След изпълнение на хиндуистки религиозен химн те стояха за момент мълчание, преди да оставят венци на мраморния цокъл, където вечен пламък почита паметта на Ганди.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР