Срещата на представителите на CNNC с Томислав Дончев и Теменужка

...
Срещата на представителите на CNNC с Томислав Дончев и Теменужка
Коментари Харесай

Китайската ядрена корпорация готова да играе в търг за АЕЦ Белене


Срещата на представителите на CNNC с Томислав Дончев и Теменужка Петкова

Намерението на Китайската Национална Ядрена Корпорация (CNNC) да взе участие в възможното осъществяване на процедура за избор на вложител в спрения план за градежа на АЕЦ " Белене " е било доказано от нейни представители в четвъртък. Това е станало по време на тяхна среща с вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова в Министерския съвет, оповестиха от енергийното ведомство.

Интересът на китайците да влязат в прекратения през февруари 2012 година нуклеарен план бе разгласен в края на 2016 година откакто България бе принудена да заплати 620 млн. евро на съветската " Атомстройекспорт " (АСЕ) за създадено нуклеарно съоръжение за плана.

След това CNNC още веднъж показва предпочитание да взе участие в плана, а в изявление за Mediapool преди месец Томислав Дончев съобщи, че инвеститорският интерес към АЕЦ " Белене " се резервира, а държавното управление до края на 2018 година ще тества пазара като разгласи процедура или за приватизация на плана, или за вложител. Той обаче означи, че всички евентуални претенденти, с които до момента е говорено избират да работят в съдружничество с страната.

Откакто се заприказва за обновяване на плана след осъждането на страната ни да заплати на АСЕ за създаденото съоръжение, представителите на държавното управление повтарят, че в случай че това стане, за реализацията му няма да се отпускат държавни гаранции, нито ще се подписват дълготрайни контракти за изкупуване на тока.

Сега това още веднъж е било очебийно пред представителите на китайския вложител. Те били осведомени, че възможната реализация на АЕЦ " Белене " ще премине през осъществяване на конкурсна процедура за избор на стратегически вложител.

Кандидат-вложителят бил осведомен също по този начин, че доставеното от " Атомстройекспорт " съоръжение за спрения план се съхранява според инструкциите на заводите-производители.

От Министерството на енергетиката напомнят, че според решение на Народното събрание от март във ведомството е образувала работна група, която да проучва вероятните разновидности за потребление на наличното за плана " Белене “ съоръжение по най-хубавия метод.

За интереса на китайска енергийна компания към нуклеарния план се говореше и през 2011 година преди прекратяването му, когато също се търсеше вложител, който да обезпечи недостигащите на държавното управление средства за плана, оценен на 20 милиарда лева Тогава като първи мандат министър-председател Борисов изясни, че " китайската НЕК " желае да купи наши енергийни планове, измежду които и " Белене " само че се тормозила от съветската нуклеарна технология, по която се възнамерява да се строи атомната централа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР