Срещата на групата на 20-те започна днес с призиви на

...
Срещата на групата на 20-те започна днес с призиви на
Коментари Харесай

Срещата на Г-20 започна с призиви за обединение в борбата срещу COVID-19

Срещата на групата на 20-те стартира през днешния ден с апели на най-мощните водачи да набележат общ път напред, откакто пандемията от новия ковид трансформира тазгодишното им събиране в поредност от виртуални срещи за речи и заявления, съобщи „ Асошиейтид прес “.

„ Длъжни сме да се оправим дружно с предизвикването по време на тази среща на върха и да дадем мощно обръщение за вяра и утешение “, сподели крал Салман в своята встъпителна тирада. Тази година Саудитска арабия ръководи Г-20 и е хазаин на събитието.

Пандемията е оказала надалеч по-голямо икономическо влияние върху разрастващите се страни, само че е поразила и едни от най-богатите страни в света. 9 от страните в Г-20 са водещи в листата с новозаразени с COVID-19 за едно денонощие. Първата позиция заемат Съединени американски щати, следвани от Индия, Бразилия, Франция, Русия, Испания, Англия, Аржентина и Италия съгласно данните на университета „ Джонс Хопкинс “.

Трима от водачите също дадоха позитивна проба за коронавирусна зараза – бразилският президент Жаир Болсонаро, американският му сътрудник Доналд Тръмп, както и английският министър председател Борис Джонсън.

По данни на Световната здравна организация за последните четири седмици са регистрирани толкоз случаи на ковид, що се касае за първите шест месеца от пандемията, взети дружно.

Освен това Международната организация на труда заяви, че еквивалент на 225 млн. работни места на цялостен работен ден са били изгубени в Г-20 единствено през третото тримесечие на 2020 година. Страните членки съставляват към 85% от международната икономическа продукция.

Последната среща на водачите на най-големите стопански системи беше свикана по неотложност през март. Тогава те дадоха обещание да споделят информация и материали, нужни за осъществяване на проучвания, както и да обменят епидемиологични и клинични данни и да укрепват здравните системи. Всички се сплотиха и към увеличението на финансирането за изследвания, свързани с създаването на ваксина против COVID-19.

Генералният секретар Антониу Гутериш към този момент прикани нациите от Г-20 да се включат в интернационалната самодейност „ Ковакс “ за доставка на препарат срещу болестта по света.

Държавите към този момент се договориха да преустановят и заплащанията по дълга за най-бедните страни в света доникъде на 2021 година, с цел да им разрешат да пренасочат средствата си за здравни грижи и стимулиращи стратегии.

Европейският съюз ще призове водачите да влагат 4.5 милиарда $ за помощ в битката с пандемията, заяви „ Ройтерс “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР