Среща на студенти и други млади хора от Смолян планира

...
Среща на студенти и други млади хора от Смолян планира
Коментари Харесай

Кандидатът на БСП за кмет на Смолян: Ще се вслушвам в идеите на младите за развитието на града

Среща на студенти и други младежи от Смолян възнамерява да провежда претендентът за кмет на града от Българска социалистическа партия Стефан Сабрутев. Целта на полемиката ще е да се обсъдят нови хрумвания и оферти, които да подобрят живота в живописното планинско обитаемо място. Сабрутев желае да чуе гласа на младите и да поддържа техните новаторски способи за справяне с демографската рецесия в региона и увеличение опциите за работа там. Той уточни протичането на своята и екипа му предизборна акция досега, като позитивно и й сложи доста добра оценка. Вижте защо разговаряхме с кандидат-кмета на Смолян, подсилен от Българска социалистическа партия.
Как ще оцените предизборната си акция досега, удовлетворен ли сте от протичането й?
Кампанията ни протича като всяка предизборна акция, като изключим това, че някои наши съперници употребяват ограничения, които по принцип не са правилни, с цел да стимулират по друг от естествения метод гласоподаватели. За мен това е единственият огромен проблем. Ние организирахме една естествена акция. Проведохме срещи с доста хора. Смятам, че е задоволително положителна за всеки един участник. Не сме влизали в разговор, с който да атакуваме съперниците си. Казахме истините, които касаят нашата община. Разкрихме пред хората задълженията, насъбрани през годините. Стремихме се да поддържаме акцията положителна с ясни цели, послания и стратегия, описваща какво бихме правили, в случай че смолянчани ни гласоподават доверие да управляваме общината. Аз съм удовлетворен от това, което направихме, само че не съм удовлетворен от методите за обосноваване на избрана група жители, които употребява съперникът ни, с който отиваме на балотаж.
Кои са трите съществени казуса в Смолян съгласно Вас и какви решения оферирате за тях, в случай че станете кмет?
Един от главните проблеми в нашия град е чистотата и разноските, които се отделят за тази активност. Ние ясно сме показали в програмата си, че считаме да образуваме общинска компания, която ще дава отговор за непорочност, озеленяване и така нататък Защото по този метод бихме могли да спестим сред 500 000 лв. и 1 000 000 лв. на данъкоплатците в Смолян. Тези пари ще бъдат вложени в същите действия, т.е. ще стартира по-качествено разчистване на града. В момента улиците ни се мият един път годишно, и то единствено основните, а за селата в общината няма да загатвам. Ние сме единственият регионален град, може би, който тротоарите не ги метат, а ги косят. Това се получава от дефицит на средства, защото липсва надзор, от страна на общината, за сходни разходи. Друг огромен проблем на Смолян е инфраструктурата, която е в извънредно окаяно положение. В предизборните месеци станахме очевидци на безхаберно незабавно асфалтиране на улици - там, където следващата година започваме да копаем за осъществяване на плана по Водния цикъл, без да има явен проект къде, какво и по какъв начин да се случи. Другият огромен проблем са задълженията на общината. Към днешна дата, по наши сметки, дължи над 25 000 000 лв. към разнообразни източници.
Ако станете кмет имате ли ясна цел по какъв начин бихте се справили с ръководството на една община с толкоз отговорности?
Ще бъде доста мъчно, тъй като ние осем години бяхме заблуждавани за действителното финансово положение на общината. То ще излезе нескрито, в случай че на власт пристигна нов кмет. За да се оправим финансово със отговорностите ще би трябвало да изготвим ясни правила за погасяване на дълготрайните заеми. Ще е належащо до съблюдаваме строга финансова дисциплинираност. Ще е значимо да притеглим средства главно по планове, които са финансирани от Европейския съюз. Ние би трябвало да имаме подготвеност и да чакаме всяка стратегия и оптимално бързо да изпълняваме условията, да покриваме критериите и да аплайваме в най-кратки периоди. Защото пропуснатите изгоди през миналите години са доста. Имаме наложени и над 680 000 лв. наказания от Министерството на районното развиване и благоустройството за условия, които са неприемливи, само че са сложени в публични поръчки.
Какви нови хрумвания оферирате за развиването на Смолян и надлежно за решение на разнообразни проблеми?
Смолян е една доста добра туристическа дестинация. Градът би трябвало да бъде по-подреден, да има мощна реклама, освен в страната, а и в чужбина. Нужно е да има разговор с локалния бизнес и най-много да се ръководи транспарантно. Аз имам желание да ръководя общината дружно с хората, без значение къде живеят - дали в центъра, или в краен квартал, или пък в някое от селата. Гражданите ще вземат участие интензивно в ръководството. Ще търсим хрумвания от хората. Дори имам по-сериозни планове да поканя на среща всички студенти, които учат отвън и в града. Искам да чуя техните оферти. Целта ми е да схвана какво, с изключение на добре платената работа, липсва на младежите, което ги стопира да се върнат в Смолян. Ще проучваме дружно каква среда чакат те. И освен това. Аз мисля да поканя на среща и всички хора, които са напуснали Смолян и живеят в други обитаеми места из България. Идеята ми е дружно с тях да изградим една нова Стратегия за демографската рецесия. Очаквам те да дадат свежи хрумвания за това, какво можем да създадем, с цел да задържим младежите тук, а и да върнем други, които са напуснали града, с цел да търсят по-добро място за живеене за себе си и фамилията си. Това за мен е доста значимо, тъй като жителите са обезверени, желаят нещо ново, необходим им е разговор.
Ще коментирате ли Закона за локалното самоуправление и локалната администрация - смятате ли, че би трябвало нещо да се промени в него?
Първо, за мен би трябвало да има децентрализация на властта. Малко повече функционалности би трябвало да се възложат на общините, само че освен отговорности, а несъмнено, и финансиране за реализация. Краища, като смолянския, се нуждаят незабавно от държавна стратегия, обвързвана с демографската рецесия. Точно по тази причина, ние ще стартираме да работим в тази тенденция, в случай че смолянчани ни се доверят. Но този проблем, съгласно мен, е на национално равнище и страната би трябвало да му обърне съществено внимание в най-скоро време. Защото, в случай че се продължава по този метод да се централизира всичко в огромните градове, ще загубим по-малките общини и ще ги обезлюдим тотално.
По какъв метод смятате, че една община като Смолян, може да се трансформира във финансово самостоятелна администрация?
Ние ще наемем експерти и както показах доскоро, ще изготвим тъкмо тактика, с която да се борим с демографската рецесия. Имам предпочитание да стартираме и да изградим една такава стратегия. Надявам се дружно със експертите да предложим съответни законови ограничения за справяне с казуса и надлежно - концепцията ни да бъде подкрепена от страната. А финансовата самостоятелност се реализира по-лесно в по-големите общини, в които влизат големи доходи от налози и такси. Смолян е дребна община и би било доста добре да сме самостоятелни финансово, само че всичко е въпрос на планове. Например, страната трансферира към общините огромна част от отговорностите и затова би било редно да си поеме разноските, с цел да бъдат осъществявани тези действия.
Като край на диалога, апелирам, кажете кое ще е първото нещо, което ще извършите, в случай че хората Ви изберат за кмет?
Първото ще бъде да образувам добър екип от експерти, с който да работим. Това е най-важното нещо и продължаваме напред по идващите задания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР