Среща на контактната група за Украйна се провежда във военновъздушната

...
Среща на контактната група за Украйна се провежда във военновъздушната
Коментари Харесай

Съюзниците от НАТО обсъждат допълнителна подкрепа за Украйна

Среща на контактната група за Украйна се организира във военновъздушната база Рамщайн. Основната тематика е войната в Украйна и даването на спомагателна помощ за Киев. В диалозите в Германия вземат участие министри на защитата и високопоставени военни от 54 страни. В съвещанието взе участие и българска делегация, водена от министър на защитата Димитър Стоянов.

Всички съдружници в НАТО са се съгласили, че Украйна вероятно ще стане член на организацията, само че основният въпрос е страната да надделее над Русия. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг удостовери и през днешния ден в база Рамщайн тази позиция, която съобщи през вчерашния ден пред украинския президент Зеленски по време на изненадващото си посещаване в Киев.

" Основният фокус в този момент е да се подсигурява, че Украйна ще надделее, тъй като в случай че Украйна не устои като суверенна, самостоятелна страна в Европа, няма смисъл да се разисква участието ѝ. Необходимо е да останем единни в поддръжката си за Украйна. И това е главният фокус на днешната среща ", сподели Йенс Столтенберг.

Американският министър на защитата Лойд Остин посочи, че страните от НАТО са дали военна помощ в размер на 55 милиарда $ от началото на съветската инвазия, като приносът на Съединени американски щати е 35 милиарда $. И удостовери, че съдружниците ще продължат да поддържат Украйна, колкото е належащо.

" На днешната среща на контактната група ще се фокусираме върху три основни въпроса - въздушна защита, муниции и военни средства. Украйна незабавно се нуждае от помощта ни, с цел да отбрани жителите си, инфраструктурата и силите си от ракетната опасност на Русия ", сподели Лойд Остин.



Въпросът за участието на Украйна в НАТО в същото време провокира реакции измежду висши представители на някои от съдружниците.

В Туитър унгарският министър председател Виктор Орбан задава въпроса " Какво? " към обява на " Политико ", в която е изведен откъс на Йенс Столтенберг, че мястото на Украйна е в Пакта.

Министърът на защитата на Германия Борис Писториус съобщи пред немската телевизия ZDF, че въпросът за приемането на Украйна в Алианса не може да се разисква, до момента в който в страната има спор. Според Писториус това е въпрос, който би трябвало да бъде решен не " от възприятие за взаимност ", а с " студен разум и горещо сърце ".

В рамките на форума в Рамщайн българският министър на защитата Димитър Стоянов организира двустранни срещи с сътрудниците си от Белгия и Полша. Обсъдени са били опциите за модернизиране на българската войска.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР