Средствата, които страната ни ще получи от новия бюджет и

...
Средствата, които страната ни ще получи от новия бюджет и
Коментари Харесай

България ще получи близо 29 млрд. евро от новия бюджет на Евросъюза

Средствата, които страната ни ще получи от новия бюджет и пакета "Следващо потомство " на Европейския съюз са близо 29 милиарда евро. Това заяви министър председателят Бойко Борисов в профила си във Facebook, малко откакто стана ясно, че евролидерите са постигнали съглашение за финансовата рамка на срещата на върха в Брюксел.

"Това е огромен триумф за нашата страна, защото България получава повече пари за новия интервал спрямо предходния и това в случай, че на равнище Европейски съюз новата финансова рамка е с 62 милиарда по-малко от предходния бюджет, " акцентира министър председателят, допълвайки, че до 2027 година ще получим близо 1 милиард евро повече, в сравнение с през сегашния интервал.

200 милиона евро от контрактуваните пари за нашата страна са особено за изоставащите региони, което е маркирано в т. 67 на съглашението за новата Многогодишна финансова рамка. 9 милиарда евро ще са средствата за кохезионна политика, което е с 800 милиона евро повече от сегашното, а това е "изключително значимо за постигането на главните ни цели – конкурентоспособност, напредък и претовареност ", посочи Борисов.

Средствата по Фонда за обективен преход за нашата страна са 500 милиона евро, а за "Миграция и сигурност " - 200 милиона.

България ще може да разчита на 7,7 милиарда евро грант по пакета "Следващо потомство Европейски Съюз ", от които главната част в размера на 6 милиарда са по Механизма за възобновяване и резистентност, които би трябвало да бъдат предопределени за превъзмогване на рецесията и за реализиране на устойчива и въглеродно-неутрална стопанска система.

В допълнение към средствата за кохезионна политика от Многогодишната финансова рамка, България ще получи и над 650 млн. евро по инструмента REACT-EU, който влиза в пакета "Следващо потомство Европейски Съюз ". Те са планувани за превъзмогване на социално-икономическите последствия от рецесията. В пакета "Следващо потомство Европейски Съюз " са включени и над 600 млн евро за България.

За идващите 7 години Общността ще може да активизира общо 1 трилион и 824 милиарда евро, а най-голямата спънка пред приемането на новия бюджет и пакета "Следващо потомство " е било съотношението сред грантове и заеми.

"Грантовете паднаха на 390 милиарда, а заемите ще са на стойност 360 милиарда ", заключи министър-председателят. И добави, че сделката е била доста сложна.

Както "Банкеръ " писа, 27-те страни членки се съгласиха в последна сметка и с това отпущането на европейските помощи да бъде обвързано със спазването на правовите правила и върховенството на закона. Срещу това условие в началото се обявяваха Полша, Унгария и Словакия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР