Средства на Фонда за лечение на деца са били използвани

...
Средства на Фонда за лечение на деца са били използвани
Коментари Харесай

Държавни служители учили чужди езици с пари за болни деца

Средства на Фонда за лекуване на деца са били употребявани за финансирането на 2-годишно образование на чиновниците по британски и немски език, макар че в длъжностната им характерност е записано условие за съответната езикова подготвеност. Това е единствено едно от нарушаванията, установени в структурата и поради които някогашният шеф Павел Александров и три служителки отиват на съд, оповестява бТВ.

В нарушаване на закона, той (а не Министерството на здравеопазването) определил основния специалист Катерина Котева за собствен заместител. Според прокуратурата през септември 2014 година Александров стимулирал за присъединяване в незаконното съдружие нея, икономиста Татяна Радева и контрольора на активността на фонда Станислава Горанова.

Сред практиките за непозволено консумиране на пари от бюджета на фонда е командироването в чужбина на лекари от разнообразни лечебни заведения, въпреки нормативната уредба да не разрешава такива дейности.

Александров подписвал без публични поръчки контракти за лекуване на деца в чужбина, основно в болница „ Аджъбадем”, Турция. Решенията били еднолични и с неразбираеми критерии от шефа на фонда, който не е доктор.

Той и Котева попълвали без нужните пълномощия и формуляри S2, с които задължават НЗОК да заплаща на непознати лечебни заведения за лекуването на български деца. Междувременно Радева не упражнявала прелиминарен надзор и не издавала контролни листа за поети финансови отговорности.

Арестът на Александров сътвори рецесия във Фонда за лекуване на деца, като огромна част от членовете на Обществения му съвет упрекнаха здравното министерство в опит да си „ присвои” структурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР