Средновековният рицар Ромен де Валоа, рицар от Ордена на храма,

...
Средновековният рицар Ромен де Валоа, рицар от Ордена на храма,
Коментари Харесай

Историческо пътуване от Средновековието до днес в романа на Йордан Колев

Средновековният рицар Ромен де Валоа, рицар от Ордена на храма, се впуска в загадка средновековна задача. Годината 1187-а е съдбоносно време за християните в Светите земи след борбата при Хатин и рухването на Йерусалим.

Историческото пътешестване от Средновековието до през днешния ден предлага романът на Йордан Колев „ Хилядолетната борба - Лабиринт “.

Той показва по нов метод тематики, които вълнуват феновете на историческата литература.

" В книгата съпоставям войната през Средновековието с войната в наши дни.... Ако през Средновековието хората са били необразовани и първоначални, те са имали вярата, която ги е пренасяла през най-тежки обстановки. За да можеш да мобилизираш силите си, би трябвало да вярваш в нещо , това са правили нашите предшественици. В 21 век оръжията са по-съвършени, не са средновековните мечове, само че екстремизмът остава същият и съображение за лишаване на човешки живот ", сподели писателят.

Ромен де Валоа, рицар от Ордена на храма, трябва да извърши Завета и да предотврати най-страшното – успеха на мюсюлманските орди на Саладин, с цел да оцелее Вярата. В този исторически разказ за Доброто и Злото обаче има и „ българска диря “ – събитията от XII столетие отекват в XXI век. 

Интервюто на Людмила Железова с Йордан Колев в предаването  " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР