Средновековна каменна църква до ботевградското село Трудовец е заплашена от

...
Средновековна каменна църква до ботевградското село Трудовец е заплашена от
Коментари Харесай

Средновековна каменна църква е заплашена от срутване

Средновековна каменна черква до ботевградското село Трудовец е застрашена от сриване.

На два километра от село Трудовец, надалеч от хорската шум, в полето, се издига дребен храм от ломени камъни, споени с хоросан.

Според изследванията първичният строеж е от 14 век. Легендата споделя, че мястото е определено неслучайно – върху могила, заобиколена отвред с вода. Тъй като е било труднодостъпно, е послужило за костница на част от българската аристокрация, обитавала крепостта Боженишки урвич в края на Второто българско царство.

„ Защото се допуска, че в случай че има превземания на крепостта, могат да бъдат осквернени гробове и по този начин по този скришен метод са строяли странични църквици, с цел да могат да погребват своите близки “, споделя отец Панайот Караушев.

Още при започване на предишния век направило усещане, че е била запусната, а част от стенописите - изличени и изчегъртани.

„ Иманярите бяха изкопали с трактор голяма дупка, в случай че влезе вътре човек, не може да му подадете ръка, толкоз беше дълбока, и в резултат на дъждове, едно-друго, стартира да пропада “, споделя отец Караушев.

За да не падне напълно, отвътре в наши дни храмът е укрепен с дървено скеле, а дребното оживели фрески са пренесени в историческия музей в Ботевград.

Преди няколко години при археологически разкопки към храма е оголен феодален некропол. „ Беше открит женски скелет, който беше препъхнат под основите. Беше със кърпа, изгнила, само че с помощта на това, че главата е била под олтара, се беше запазило парче текстил със златна нишка “, изяснява отец Караушев.

В шестте гроба са открити сребърни и бронзови украшения, един от които пръстен, обвързван с цар Иван Шишман.

„ Пръстенът има отношение към Шишмановия жанр, защото на самия пръстен има изобразен графит на Шишманов монограм “, изяснява Рени Петрова.
Смята се, че някъде през 16-17 век, църквата е била кръстена на Свети Георги.

През 80-те години храмът придобива статут на народен монумент, което вързало ръцете на локалните хора. Кандидатстването и по европрограми не дава резултат.

Без финансиране, храмът, от чиито покрив избуява трева, ще се трансформира в купчина камъни, предвижда локалният духовник.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР