Средното образование в сферата на приложните изкуства у нас и

...
Средното образование в сферата на приложните изкуства у нас и
Коментари Харесай

Лилия Балева: Няма как да научиш от компютър как се държи длето



Средното обучение в областта на приложните изкуства у нас и какво се случва с учениците по време на пандемия?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Лилия Балева , шеф на Националната гимназия по приложни изкуства „ Свети Лука ”.

“Изпадаме за трета година в обстановка, в която се постанова да преминем към електронно образование. Аз съм шеф на професионална гимназия.

Има значение дали учебното заведение е общообразователно, или професионално . В общообразователното детето по този начин или другояче може у дома да отвори учебниците и да уважи. В професионалните гимназии в часовете по специалностите няма по какъв начин да го научиш от компютъра –  да държи длетото, да дълбае дървото, да кове в метала или да отлива. Как да го научим по какъв начин се работи със стъкло, в случай че то не види и не хване.

Моите сътрудници сега вършат невероятни старания – какво ли не измислят, с цел да могат да демонстрират на учениците. За тях е мъчно, когато са в ателието и аз съм до тях, какво остава единствено с гледане.

Може би би трябвало министърът да се обърне към експерти в областта на професионалните учебни заведения.

В Националната гимназия по приложни изкуства „ Свети Лука ” се учат специалности, които не се учат на друго място.

За професионалните гимназии от тази година към този момент е наложителна втората матура, която е точно професионална . Втората наложителна матура по специалността се състои от две част – едната е теоретична, само че практическата част е осъществяване на така наречен дипломна работа – план, признат от живописен съвет.

Обръщам се към министъра на образованието с молба да се съветва и с нашето министерство , в което имаме шанс да имаме художник министър, който ще разбере тъкмо защо става въпрос. И да се потърси някакъв метод – дали с удължение на една–две седмици, евакуиране на матурата по обратно.

Аз преподавам “Текстил “, учениците ми бяха стигнали до осъществяване с материал. Сега ще прекъснем това, тъй като те не са в ателието. Ще би трябвало да ги карам известно време да проектират идната задача. Те са девети клас, а не са пробвали по какъв начин се извършва тази техника всички, тъй че да могат и да знаят какво да проектират за идната задача. Но ще продължим да се борим с пояснения, тъй че да са подготвени и когато се върнат в учебно заведение, да стартираме единствено с осъществяване.

Чуйте Лилия Балева в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР