Средно в страните от ЕС около 23% от студентите работят

...
Средно в страните от ЕС около 23% от студентите работят
Коментари Харесай

Работещите студенти трябва да знаят това преди да подпишат договор

Средно в страните от Европейски Съюз към 23% от студентите работят и учат по едно и също време. У нас те са към 5%.

Гражданските контракти са за осъществяване на съответна задача, само че в случай че служащият, респективно студентът, има работа с характерността на трудово правно отношение – получава заплата и има непрекъснати задания, тогава би трябвало да бъде подписан трудов контракт. Това стана ясно от думите на юрист Николай Стоянов в предаването " България заран ".

Той разясни, че трудовите контракти като форма на претовареност дават повече отбрана на работещите. Затова и юрист Стоянов е безапелационен, че студентите би трябвало да избират тази форма на контракт.

" Кодексът на труда не е чак толкоз негъвкав. Законодателят дава опция да се подписа трудов контракт за 4-часов, 2-часов работен ден. Той също дава опция за гъвкаво работно време – в коя част от деня студентът да поставя своя труд ", добави Стоянов.

По думите му има и правна опция заетите да извършват работата си от разстояние. Това е комфортно за студентите, изключително когато са в сесия или имат други задължения към университета. Има опция и за договаряне за работа в избрани дни от месеца.

" Когато има детайли на трудов контракт, законодателството е изрично и контролните органи не вършат взаимни отстъпки. Трудовият контракт подсигурява в цялостна степен правата на служащия, респективно на студента, тъй като има обезпечаване ", акцентира Стоянов.

Той разясни, че при гражданския контракт най-малкото не се дава обезщетение за безработица и няма да се регистрира трудов стаж за пенсия. При гражданския контракт студентът може да има искания по правосъден път единствено във връзка с възнаграждението.

" Тук не можем да приказваме за трудова акцидент, за което има отбрана в трудовия контракт ", означи юристът.

Според Николай Стоянов, когато един студент е назначен на цивилен контракт, само че отговорностите му са като за контракт по трудово правно отношение, той има право да изиска трудов контракт. " Моята рекомендация е, там където поставят труд с детайли на трудов контракт, да изискват този контракт ", съобщи събеседникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР