Средно увеличение на пенсиите с 12.5% от първи октомври, допълнителни

...
Коментари Харесай

Планът за актуализация на бюджета: 1.8 млрд. повече за пенсии, помощи за фирми, здраве

Средно нарастване на пенсиите с 12.5% от първи октомври, спомагателни средства за здраве и за стопански ограничения, в случай че има нова мощна коронавирус вълна тази есен. Парите за тях са за сметка на повече доходи - с 2.1 милиарда лева над в този момент заложените. Така бюджет 2021 даже ще приключи с малко по-малък (с 280 млн. лева.) от авансово планувания недостиг от 4.9 милиарда лева

Това са главните параметри в предлаганата от служебния кабинет актуализация на бюджета за тази година, които бяха показани от министъра на финансите Асен Василев през днешния ден. " Тази актуализация е една постоянна основа да посрещнем възможна нова тежка коронавирус вълна. Надявам се да не се постанова да вършим всички тези нови разноски в опазването на здравето и да се окаже, че в края на годината има по-бърза бюджетна консолидация ", изясни той. Крайното решение обаче ще е на Народното събрание, където към този момент има импортирани законопроекти (на Българска социалистическа партия и на партията на Мая Манолова) за още по-голямо нарастване на пенсиите.
Едрите разноски
Най-едрият нов разход е за обществени заплащания (575 млн. лева.) като фокус е нарастването на пенсиите. Колко тъкмо средства ще отидат за тях до края на годината не е ясно, тъй като към момента няма оповестени планове за смяна Закона за бюджета на страната и на Държавното публично обезпечаване. Но от изявлението на Асен Василев се разбра, че от налози ще бъдат заделени 353 млн. лева, а осталите средства ще се обезпечат по линия на предстоящо преизпълнение на приходите от осигуровки.

Така концепцията е от 1 октомври коефициентът за стаж във формулата за пресмятане на пенсията да бъде нараснал от 1.2 на 1.35, което ще усили пенсиите със приблизително 12.5%. Социалната пенсия се покачва от 158 на 170 лева, оптималната - от 1440 на 1500 лева Минималната пенсия пък се усилва, по проект, на 340 лева Това обаче оставя доста пенсионери - над 430 хиляди, под линията на беднотия от 369 лева тази година. Затова и служебният кабинет предлага да бъде въведено обществено доплащане за към 340 хиляди пенсионери, чиито пенсии за стаж и възраст са под 369 лева и които нямат други източници на приходи. Добавката ще се отпуска от Агенцията за обществено подкрепяне (по избрани критерии) като за мярката са планувани спомагателни 35 млн. лева

Максималният застрахователен приход няма да бъде променян. " Нашето предложение би било за следващата година да не се взема решение с съответни цифри, а да се заложи оптималният застрахователен предел да е примерно два пъти или два пъти и половина от междинната заплата. Така размерът му няма да се взема решение административно със Закона за бюджета, а ще е обвързван с стопански индикатори и ще има предвидимост за работодателите ", съобщи Василев пред публицисти.

Един от главните фактори за актуализацията на бюджета е упованията за вълна от новозаразени през есента, основани на сюжети на здравното минситерство. От думите на Асен Василев излиза наяве, че настоящият сюжет залага повтаряне на обстановката от ноември и декември предходната година. Затова в проверката на държавните сметки финансовото ведомство залага 430 млн. лева в допълнение помощи за бизнеса, от които 400 млн. лева под формата на безплатна помощ за компании и 30 млн. лева за авиопревозвачите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР