Средно със 70 на сто са се увеличили посещенията и

...
Средно със 70 на сто са се увеличили посещенията и
Коментари Харесай

Посещенията на библиотеки се увеличават със 70%

Средно със 70 на 100 са се нараснали визитите и използването на районните и общинските библиотеки, съгласно социологическо проучване на организация ЕСТАТ, показано на Националния конгрес " Библиотеките през днешния ден ", оповестяват от екипа.

Подобрява се положението на читалищните библиотеки, участници в програмата " Глобални библиотеки ", съгласно изследването. Като съществени общи проблеми се обрисуват остарялата материална база, незадоволителното съоръжение, неактуалният фонд и неналичието на квалифициран личен състав.

Близо половината от библиотеките в страната в никакъв случай не са били преобзавеждани, 69 на 100 се обитават на повърхност, по-малка от 100 кв. м., а 22 на 100 от библиотеките нямат нито едно постъпление в книжния си фонд за 2016 година, съгласно проучването. Основният извод от него е, че българските жители имат потребност и желаят модерни библиотеки, показват от екипа.

Старши ръководителят в програмата " Глобални библиотеки " на фондацията " Бил и Мелинда Гейтс " (САЩ) Дарън Хорнер е разказал на форума за опита си с дребни библиотеки с лимитирани запаси, само че с огромен принос за възстановяване живота на хората в локалните общности. Преди лекцията си той е получил от зам.-министър Амелия Гешева влиятелното отличие на Министерството на културата " Златен век " - щемпел на Цар Симеон Велики, с което фондацията " Бил и Мелинда Гейтс " е отличена за най-голямата инвестиция в българските публични библиотеки през последните 25 години.

Националният конгрес " Библиотеките през днешния ден " е под патронажа на президента Румен Радев. Събитието с присъединяване на близо 50 специалисти от три континента и над 450 представители на библиотечните среди от цялата страна продължава до 11 ноември в София.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР