Средно по 3000 лева за втора пенсия е натрупал всеки

...
Средно по 3000 лева за втора пенсия е натрупал всеки
Коментари Харесай

Повече пенсии! За кого и как ще бъдат рзпределени?

Средно по 3000 лв. за втора пенсия е натрупал всеки служащ досега. Първите, които ще получат втора пенсия са тези, които ще се пенсионират през 2021 година А до няколко месеца би трябвало да се реши по какъв начин ще се изплащат сумите, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Лиляна е на 53 години. Натрупала е общо над 30 години трудов стаж. Признава, че в никакъв случай не е проверявала какъв брой точно  е събрала за втора пенсия. „ Мен ме интересува единствено какъв брой ще взема на момента, с цел да си виждам децата и да си виждам себе си. Остават ми толкоз години – я доживея, я не ”, споделя Лилия Йософова, шивачка.

Право на спомагателна пенсия има всеки, роден след 1 януари 1960 година Според статистиката приблизително, насъбраната сума към  момента е към 3000 лв. на човек. Пенсионните сдружения обаче, настояват, че действителната сума е много по-голяма, поради по този начин наречените „ мъртви души ” в описите.

„ Прилагайки действителният брой лица, междинната сума ще е 30- 40% по-висока ”, изяснява Даниела Петкова, ръководител на управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания.

Изплащането на първите спомагателни пенсии стартира през 2021 година. Все още обаче има неясноти – по какъв начин ще се получават парите, настояват работодатели.

„ Промени би трябвало да има и е време те да бъдат признати, тъй като на първите хора времето им е пристигнало ”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Вариантите са три. Обмисля се, с навършването на 60 години да имаме право да изтеглим цялата сума. И още можем  да разсрочим във времето или да я получаваме – пожизнено и да се наследява.

„ Когато придобият право на пенсия, ние държим да се разпореждат свободно с парите си, тъй като те са техни. Това са частни пари и никой не би трябвало да се меси на хората, в това число в случай че желаят да ги похарчат едновременно ”, добавя Даниела Петкова, ръководител на управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания.

Окончателно измененията би трябвало да станат ясни до няколко месеца, тъй като време няма, безапелационни са специалистите. Вече се знае и кой ще бъде първият българин, получил втора пенсия.

А общо насъбраните средства във всички фондове са към 13 милиарда лв..
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР