Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите

...
Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите
Коментари Харесай

Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите в Европа

Средният размер на поземлените ренти у нас е измежду най-високите в Европа. Страната ни изпреварва Франция, Испания и Унгария. Средната стойност на рентите е съпоставима с тази във Финландия и Полша и е доста по-висока по отношение на тази в прилежаща Румъния, показват агроекспертите. Според фермери балонът с рентите е напът да се спука. Земеделци предизвестиха, че рентите ще понижават. Заговори се за нов закон за арендата на земеделска земя, който да регламентира рентите. Появи се и концепция страната или кметовете да дефинират тавани на рентите, заяви БНР.

“Пазарната обстановка е такава, каквато е. Рентите стигнаха докъдето са сега, с помощта на пазарната обстановка. Това не значи, че е вярно. Понякога нещата се изкривяват в устрема непременно да обработваш земята ”, разяснява в предаването “Преди всички ” Радостина Жекова, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тя съставлява Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според Жекова се насажда погрешна информация, а огромна част от хората, които обработват земя, не съумяват да създадат разлика сред доход и облага, което усложнява обстановката с рентите.

В Добруджа за предходната година междинната лихва е 124 лв. на декар, в Лудогорието е към 90 лв., сходно е ситуацията в Централна България, оповести данни Жекова и обори тезата за рентите като необлагаем приход.

“Държавата от няколко години води политика, която е противозаконна, тъй като в действителност по закон рентите в България са необлагаеми, само че по тълкувание на Национална агенция за приходите страната влиза и си взема налозите дружно с лихвите, на рентите, които са начислени, приказваме на аграрни производители. ”

В средностатистическо стопанство с 5000 декара земя има земеделци, които нямат нямат нито един декар персонална земя, други имат 10% от земята, трети – 30% от земята, продължи с образците Радостина Жекова.

Сектор зърнопроизводствотза 2022 година е изплатил 2,5 милиарда ренти, изясни тя.

“Всеки седми лев във вашето портмоне, в моето, е генериран от бранш зърнопроизводство ”.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР