Средните заплати в страната изпреварват ръста на инфлацията показат данните

...
Средните заплати в страната изпреварват ръста на инфлацията показат данните
Коментари Харесай

Средната работна заплата в България вече е над 2000 лева. Най-високи са заплатите в София, а най-ниски в Кюстендил

Средните заплати в страната изпреварват растежа на инфлацията показат данните на Националния статистически институт.

Така междинните месечни хонорари за пръв път доближават над 2000 лв.. Националният статистически институт отчетете, че за септември междинната заплата е била 2072 лева За година междинните хонорари у нас са нарастнали с близо 15%.

Най-голям растеж се регистрира в бранш " Образование " - 20.3%, където междинната заплата доближава 2176 лв.. Близо 20% скок бележат и междинните заплати в енергетиката, където месечно заплатите доближава приблизително 3055 лв..

Най-високи обичайно остават възнагражденията на заетите в IT сферата. За година доходитте в този бранш са нарастнали с над 10% и междинната заплата към този момент възлиза на 4670 лв. по данни на Национален статистически институт.

Най-ниски, съгласно формалните данни, са заплатите в хотели и заведения за хранене – там междинната заплата е 1265 лв..

От данните на статистиката се вижда и огромната разлика сред приходите на заетите в страната. Така, в случай че в икономическия център София междинната заплата към този момент е 2772 лева то в Благоевград и Кюстендил тя е едвам минава над 1400 лв..

Заплатите в публичния бранш нарастват малко по-бързо в сравнение с в частния.

Така заетите в частния бранш получават приблизително на месец 1973 лв., до момента в който в обществения заплатите са приблизително 2083 лв., демонстрират данните на Национален статистически институт.

От междинната работна заплата в публичния бранш зависят и възнагражденията на властта. С нарастването на възнагражденията в публичния бранш се усилват и заплатите на депутати, президент и министър председател.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР