Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2023 г.

...
Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2023 г.
Коментари Харесай

Жилищата в София са скочили с почти 15% на годишна база, по данни на бранша

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2023 година жилища в София е 1545 евро/кв. м при 1345 евро/кв. м през първото тримесечие на 2022 година и 1550 евро/кв. м в края на 2022 година

Това е растеж от съвсем 15% на годишна база и задържане на равнищата на тримесечна база, демонстрират данните на организацията за недвижими парцели " Бългериан Пропертис ", представени от Българска телеграфна агенция.

Ръстовете на годишна база в предходните тримесечия бяха 22-23 на 100, напомнят от организацията.

" Вижда се, че актуалният ритъм на напредък се забавя, само че остава забележителен ", регистрират специалистите. Те обаче прецизират, че след приспадане на инфлацията действителният напредък остава единствено 1,3% на годишна база, което е най-ниско равнище от 2020 година насам.

" Цените на парцелите не престават да нарастват, само че към този момент имаме данни за закъснение на растежа. Очакванията ни са то да бъде по-отчетливо през втората половина на годината, защото тогава беше записано и по-значителното повишаване през предходната година ", разяснява настоящите трендове на пазара Полина Стойкова, изпълнителен шеф на " Бългериан Пропертис ". " През тази година пораства и предлагането, което дава по-добър баланс на пазара ", добавя тя.

И през 2023 година най-предпочитани остават квартали в необятния център на София като Банишора и Зоните, както и Малинова котловина, където тече построяването на редица нови комплекси и здания ново строителство, прецизират от организацията.

По данни на " Бългериан Пропертис " междинните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие на 2023 година на база действително подписани покупко-продажби са: Банишора - 1470 евро/кв. м; Зоните - 1555 евро/кв. м.; Малинова котловина - 1360 евро/кв. м; Кръстова вада - 1730 евро/кв. м.

Новите разгласи за парцели са с към 10 на 100 повече по отношение на същия интервал на 2022 година Това е първо повишаване от 2019 година насам, защото първото тримесечие на 2020 година мина под знака на пандемията и лимитираната бизнес интензивност, а по-късно наличното предложение стартира бързо да се изчерпва.

Имотите, които излизаха на пазара, не могат да задоволят повишеното търсене и да догонят темпа на осъществените продажби, изясняват специалистите.

Нарастват и новоотпуснатите жилищни заеми, прибавят от " Бългериан Пропертис " и дават за образец, че по данни на Българска народна банка, след забавянето в края на 2022 година, през първите месеци на 2023 година размерите заеми нарастват с към 20% по отношение на година по-рано и се връщат към равнищата на напредък, присъщи за миналите две години на огромно търсене и мощен жилищен пазар. Това е един от най-важните фактори, които движат пазара и неговото въздействие все още остава позитивно, прибавят от организацията.

Още в първите дни на 2023 година жилищният пазар сподели огромна интензивност и това даде ранни индикации, че ни чака положително начало на новата година, проучват от " Бългериан Пропертис ".

Очакванията за повишаване на лихвените проценти по заемите към този момент не се оправдават за България.

Ръстовете останаха минимални - в границите на 0,06 процентни пункта за заемите в лв., които са 98 на 100 от отпуснатите заеми и това даде убеденост на купувачите да продължат със своите проекти за закупуване на жилища.

Другите макроикономически фактори, които въздействат върху жилищния пазар, не престават да имат позитивно въздействие – безработицата е под 4 %, а приходите продължиха да нарастват – приблизително с към 17 на 100 в края на 2022 година по данни на Национален статистически институт. Така приходите, въпреки и възходящи с малко по-бавен ритъм от цените, поддържат устойчиво съотношението на цена към приход, което дава достъпността на жилищата.

Инфлацията продължава да бъде значителен фактор за нарастване на вложенията в недвижими парцели, изключително на фона на продължаващи нулеви лихви по депозитите и лимитирани други възможности за несъмнено влагане, акцентират от " Бългериан Пропертис ".

Всичко това досега води до доста сходна картина с тази от предходната година, само че при усъвършенствано предложение и реализиран нов пазарен баланс. Прогнозите за спад в търсенето и цените, за криза и рецесия към този момент не се оправдават. Дори в противен случай, налице са условия да чакаме една мощна и динамична година както при парцелите, по този начин и в общ стопански проект.

Изчисленията на " Бългериан Пропертис ", които се базират на данните на Агенцията по вписванията, демонстрират, че покупко-продажбите с парцели в София бележат спад през първото тримесечие с 12,2%.

Това е трето следващо тримесечие, в което Агенцията по вписванията регистрира спад в размерите на покупко-продажби в столицата.

Вижда се обаче, че темпът на спад се забавя от 15-17 % през второто полугодие на 2022 година до към 12 % при започване на тази. През първото тримесечие по публични данни са вписани 6381 покупко-продажби при 7268 през 2022 година и 6683 през 2021 година Броят им е по-голям от тези през 2019 и 2020 година, показват от организацията.

Данните на " Бългериан Пропертис " демонстрират много по-малък спад в размерите продажби в София през първите месеци на годината - под 5 на 100. Това се изяснява с дейния пазар на ново строителство, при който покупко-продажбите се вписват на по-късен стадий при тяхното изповядване.

" Нашите наблюдения демонстрират, че при актуалното положение на пазара и наличното търсене маркираните спадове биха могли да бъдат наваксани още през второто тримесечие на годината ", разяснява Полина Стойкова.

Данните за междинна работна заплата на Национален статистически институт излизат по-късно и към момента няма за първото тримесечие на 2023 година

Стойността на коефициента на досегаемост на " Бългериан Пропертис " в края на 2022 година спадна от 1,2 до 1,12. Това значи усъвършенствана досегаемост на жилищата в столицата. Доходите съумяха да наваксат в края на годината и да подобрят съотношението на цена към приход.

Средната работна заплата в София доближи 2704 лева през последното тримесечие на 2022 година и по този начин за закупуване на 1 кв. м жилищна повърхност в София в края на предходната година са били нужни към 1,12 междинни месечни софийски заплати, пресмятат от " Бългериан Пропертис ".

От там дават за съпоставяне, че през 2008 година (в предходния пик на пазара) са били нужни 3,4 заплати за същата повърхност.

В момента на пазара са дейни както купувачи с капиталова цел, по този начин и за лично прилагане, които разчитат в огромна степен на ипотечно кредитиране и са окуражени от слабото повишаване на лихвите по заемите и положителната претовареност, растеж на приходите и така нататък

Делът на закупените тристайни жилища набъбна до 42 % и съвсем се изравни с този на двустайните. Това са равнища, които бяха присъщи за 2020-2021 година, напомня организацията.

Изключение прави 2022 година, когато покупко-продажбите с двустайни жилища доближиха 70 на 100 от общия жилищен пазар и бяха движени главно от капиталови планове за предпазване на спестявания или бърза препродажба.

В този смисъл 2023 година демонстрира усъвършенстван пазарен баланс и връщане на главните мотори за по-устойчив напредък, а точно – купувачите за лично прилагане, смятат специалистите.

Престоят на парцелите на пазара продължава да бъде къс, като постоянно покупко-продажби се подписват за броени дни. Това демонстрира, че пазарът към момента е на продавача. Все отново, вижда се по-голяма податливост към договаряне и отстъпки от офертните цени, изясняват още специалистите от " Бългериан Пропертис ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР