Средиземноморско бягство в Гърция е фантазия на много хора по

...
Средиземноморско бягство в Гърция е фантазия на много хора по
Коментари Харесай

Гърция е на път да стане кралица на златните визи за богати американци

Средиземноморско бягство в Гърция е фикция на доста хора по света, само че в най-хубавия случай, множеството я изживяват единствено като двуседмична отмора с назад връщане към действителността. За други обаче, това може да не е просто бягство, a действителен метод на живот. Стига да имат пари за харчене, написа CNBC.

През 2022 година в южната ни съседка се следи внезапно увеличение на претендентите за присъединяване в програмата за " престояване посредством вложения ". Издадените заявки по схемата " златна виза ", която дава петгодишно позволение за престояване на лица, вложили най-малко 250 000 $ в недвижими парцели, са се нараснали съвсем двойно до 2767, сочат данни на гръцкото министерство на миграцията.

По традиция, китайските жители са главните претенденти по програмата, които съставляват 63% от всички заявки от основаването ѝ през 2014 година Сега обаче се появява нова група вложители: богатите американци.

Според компанията за капиталова имиграция Astons единствено през 2021 година заявките от американски жители със солидно материално положение са нарастнали с цели 740%, което нарежда Гърция като третата желана от американците дестинация за " престояване посредством вложения " след Португалия и Обединеното кралство.

От няколко години Португалия е желана дестинация за заможни американци, които емигрират в слънчевата страна най-много поради умерения си климат, положителното качество на живот и достъпа до Шенгенското пространство на Европейски Съюз.

Миналия месец обаче Португалия разгласи, че се отхвърля от програмата „ златна виза “ единствено броени дни откакто това направи Ирландия. След като „ пътят е разчистен “, в този момент може би Гърция ще вземе короната.

Алина Лесина, специалист по имиграция в Astons USA, разяснява, че наподобява напълно допустимо Гърция да се трансформира в " желана дестинация " за богатите емигранти от Съединени американски щати.

" През последните години тя освен е втората най-популярна европейска златна визова скица измежду американските вложители, само че и се следи голямо нарастване на този интерес на годишна база ", изяснява Лесина.

Олимпия Анастасопулу, основен секретар по въпросите на политиката и развиването на туризма в гръцкото министерство на туризма, съобщи, че тази наклонност не е изненадваща, като се има поради необятната прелест на страната за туристите.

" В съпоставяне с тези други страни ние имаме конкурентно преимущество ", сподели Анастасопулу пред CNBC Travel в Берлин.

" Имаме по-ниски разноски за живот, превъзходен климат през цялата година ", добави тя.

Гърция към този момент разгласи, че от месец май ще удвои минималния предел на вложенията си до 500 000 $, с което ще се приближи до сходни стратегии в други страни като Испания.

По думите на Анастасопулу, това е " с цел да се отбрани локалният пазар на недвижими парцели и да се защитят младежите ". Но измененията ще бъдат отворени за преоценка и вероятно адаптиране, добави тя.

 

Гърция се подрежда измежду водещите в света стратегии за " престояване посредством вложения ", съгласно последния показател на консултантската компания за поданство и престояване Henley & Partners.

Понастоящем европейските страни преобладават в класациите на сходни показатели, като получават високи оценки за времето за обработка на документите, качеството на живот и общите разноски.

Но даже и някои страни на континента да лимитират златните визи, конкуренцията за привличане на богати хора се ускорява в международен мащаб. Африканските страни също оферират нови стратегии за престояване и двойно поданство в подмяна на финансова инжекция от вложители.

Един от образците за това е Кения,  която напредва съществено във въвеждане на поданство посредством вложения. Съобщава се, че Уганда също преглежда сходна стратегия.

Остров Мавриций в Индийския океан пък предлага „ златна виза “ при най-малко 375 000 $ инвестиция в един от шестте първокласни парцела. Близките Сейшелски острови оферират поданство против инвестиция от най-малко 1 млн. $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР