Средиземноморски циклон ще се приближи към Балканите в съботаи ще

...
Средиземноморски циклон ще се приближи към Балканите в съботаи ще
Коментари Харесай

Зимата се завръща в понеделник

Средиземноморски циклон ще се приближи към Балканите в съботаи ще утежни времето у нас в началото с превалявания от дъжда, а в понеделник към този момент и от сняг, над по-голямата част от страната. Това ще е началото на интервал със зимни температури, този интервал ще продължи съвсем до края на идната седмица.

До неделя обаче остава извънредно тполо за началото на януари, като през днешния ден и на следващия ден, даже и в неделя, температурите ще бъдат с 10 - до 15 градуса над климатичната норма.

В събота против неделя ще завали дъжд, като тук-там в южните елементи на страната преваляванията могат и да са обилни. В планините над 1700 метра преваляванията ще са от сняг. В неделнияден преваляванията с спиране ще продължат, остава към момента топло за сезона.

В нощта на неделя против понеделник от северозапад и североизток ще стартира да нахлува леден въздух и в композиция смногоцентров циклон преминаващ в региона на Балканите ни чакат превалявания от дъжд, а в следствие и от сняг.

Снежна завивка ще се образува на североизток, вДобруджа в нощта против понеделник и в понеделник, както и в Предбалкана и по високите западни полета. Не се чака, за момента, тя да е доста дебела, евентуално сред 5 и 15 см, тук-там.

Повече информация за това какъв брой и къде ще навали сняг ще имаме в събота, когато ще стане ясно от кое място ще преминавацентърътна средиземноморския циклон.

В планините ще вали сняг и там снежната завивка ще се усили. В понеделник на доста места в страната ще превалява сняг, даже и на юг от Стара планина, температурите ще се намаляват, времето ще е типично зимно.

До неделя вечерта към момента топло с температури по-високи от нормалните. С напредването на студа температурите ще се намаляват и към този момент в понеделник следобяд тук-там на север и по високите полета ще са под нулата, най-късно студът ще доближи южните и югоизточни елементи на страната.

В понеделник и в нощта против вторник последователно преваляванията ще стопират, най-късно на изток, само че захлаждането ще продължи. Всряда и четвъртък ще е студено, типично време за януари, превалявания не се чакат, само че тук-там утринните температури, там където има сняг, в котловинните полета, те могат да се намалят и под минус 10 градуса. Дневните температури също ще бъдат ниски - на север от Стара планина към нулата или малко под нулата, а на юг с един два градуса по-високи.

В планините ще е типична зима, студено и снежно, с негативни дневни температури, ще е паднал нов сняг, ще има заплаха от измръзвания и лавини.

По отношение на превоза - чакат се усложнения от неделя вечерта нататък, както по пътищата в планинските региони, по този начин и в цяла Северна и Североизточна България. Възможни са местни усложнения, навявания и преспи.

В вероятност зимата остава у нас, ще има малко стопляне към края на идната седмица, само че след това се предвижда още веднъж намаляване на температурите и нов средиземноморски циклоно към 16 - 17 януари, който може да ни донесе нови снежни изненади. Това обаче е единствено вероятност, а не тъкмо прогноза.

Сигурното е едно, наближава захлаждане с превалявания от дъжд и от сняг и нормализиране на температурите, които ще се намалят до нормалните за януари.

Тази зима се обрисува извънредно студена в региона на Скандинавия, там бяха измерени рекордно ниски температури под минус 40 градуса, което надалеч не се случва всяка година. В Европейска Русия, В Прибалтика е доста студено с температури до минус 30 градуса.

През идната седмица студът ще навлезе и над Централа и Западна Европа.

И Съединени американски щати ще попаднат в плен на извънредно леден арктически въздух, който ще се спусне от Канада към 9 - 10 януари и ще намали температурите в две трети от страната до доста ниски стойности, като тук-там в северните щати щесе измерят температури и под минус 30 градуса. Отрицитални дневни температури ще се измерят и надалеч на юг, ще разберем дали студеният въздух ще успее да стигне до крайбрежието на Мексиканския залив.

Очертава се кипеж на зимата в Северното полукълбо, това е обикновено за януари.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР