Средиземноморската диета ви казва да напълните чинията си със здравословни

...
Средиземноморската диета ви казва да напълните чинията си със здравословни
Коментари Харесай

Какво представлява Атлантическата диета?

Средиземноморската диета ви споделя да напълните чинията си със здравословни мазнини, риба, ядки, плодове и зеленчуци. Диетолозите я считат за един от най-здравословните способи, по които можете да се храните. Диетата е потребна за сърцето, може да ви помогне да отслабнете и да се придвижите на красивия средиземноморски бряг, даже през зимата.

Средиземноморската диета няма желание да напуща обкръжението ни. Тя преди малко беше оповестена за най-хубавата диета от U.S. News and World Report. Но новодошлият хранителен режим, наименуван атлантическа диета, има няколко основни разлики, които нашумяват през последно време. Според изследване, не е нужно изцяло да изключите месото и картофите, с цел да поддържате талията, холестерола и равнищата на кръвната си захар под надзор.

Атлантическата диета идва от обичайните модели на хранене в северозападната част на Иберийския полуостров – по-специално северозападна Испания и северна Португалия. Сравняват я с по-известната за момента средиземноморска диета и има за какво. И двете предизвикват свободната консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, зехтин, ядки и риба, като разрешават умерена консумация на вино.

Основната разлика е, че типичната атлантическа диета разрешава повече говеждо и свинско месо и в нея има наклонност да се включва повече нишесте от средиземноморската.

Какво може да ядете съгласно атлантическата диета?
Местните пресни храни, които са сезонни и минимално модифицирани, са фокусът на този хранителен режим.

Основни артикули в диетата включват плодове, зеленчуци, пълнозърнест самун, картофи, фасул, зехтин, риба и други морски блага, мляко и сирене, както и сушени плодове и ядки, изключително кестени. Атлантическата диета също разрешава умерени количества говеждо, свинско, птиче месо и вино.

Тук обаче би трябвало да забравите за пържените храни. Кухнята в района на Испания и Португалия е най-вече скара, печено, на пара или задушено. По-специално задушаването е способ на постепенно готвене, който може да помогне за опазване на питателните субстанции и възстановяване на усета, включвайки съставки като морски блага, постно месо, зеленчуци и бобови растения. То отразява кулинарните обичаи на районите по крайбрежието на Атлантическия океан. Можете да употребявате пресни билки и подправки, с цел да подсилите усета на вашите яхнии.

Какви са изгодите?
Атлантическата диета е с ниско наличие на наситени мазнини и богата на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и здравословни мазнини. В изследване от тази година, което включва 574 участници, тези, които са спазвали диетата в продължение на шест месеца, са забелязали обилни усъвършенствания в обиколката на талията и HDL (т. е. добрия) холестерол.

Други скорошни изследвания демонстрират, че атлантическата диета може да помогне за понижаване на депресията и да усили дълголетието.

Атлантическата диета се концентрира върху морски блага и здравословни мазнини, като тези в рибата и зехтина. Това може да способства за възстановяване на здравето на сърцето и понижаване на риска от сърдечносъдови болести. Проучване от 2022 година открива, че хората, които ядат повече от половин чаена лъжичка зехтин на ден, имат по-ниски равнища на преждевременна гибел от сърдечносъдови болести спрямо тези, които в никакъв случай или рядко са консумирали маслото. Диетолозите приветстват зехтина екстра върджин като здравословна лой, тъй като е богат на антиоксиданти като олеокантал, за който е известно, че оказва помощ в битката с възпалението.

Подобно на средиземноморската диета, изгодите за здравето от атлантическата диета са значително потребни за дълготрайното когнитивно здраве. Пресните морски блага и зехтинът са богати на омега-3 мазнини, хранително вещество, обвързвано с мозъчната функционалност.

Има ли аргументи за опасения?
Въпреки че гореспоменатите изследвания са обещаващи, атлантическата диета не е проучена необятно. Това е изненадващо, като се има поради, че южноевропейците се хранят по този метод от епохи.

Въз основа на наличните изследвания и поради приликите ѝ със средиземноморската диета, този хранителен режим наподобява като цяло много здравословен. Въпреки това, проектът е задоволително друг от средиземноморската диета, с цел да изисква по-нататъшно изследване.

В диетата може също да има някои провокации за тези, които живеят в райони с стеснен достъп до пресни морски блага. Освен това някои хора имат проблеми с непрекъснатото подготвяне на пресни ястия, а атлантическата диета мощно предизвиква хората да готвят вкъщи.

Съвети за следване на атлантическата диета
Започването на нов хранителен режим може да ви се стори непостижимо, само че можете да преминете към атлантическата диета, като извършите няколко елементарни промени в актуалното си хранене.

Можете да вземем за пример да промените белия самун с пълнозърнест, да сложите риба на скарата вместо нормалната си пържола или да поръчате зеленчукова чорба вместо броколи.

Атлантическата диета към момента е относително нова на диетичната сцена, тъй че няма да намерите доста книги с предписания в локалната книжарница. Можете да потърсите в интернет здравословни испански или португалски предписания, или да разгледате готварски книги за средиземноморска диета, в случай че имате потребност от ентусиазъм.

Ето още няколко съвета за започване на атлантическата диета:
► Започнете с морски блага – пробвайте да включите риба или миди в ястията си няколко пъти седмично. Потърсете това, което е свежо и стабилно във вашия регион. Все още можете да употребявате замразени морски блага, защото питателните субстанции се резервират.

► Увеличете храните на растителна основа – прибавете повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни към вашите ястия. Приемането на половин порция плодове и зеленчуци на всяко хранене ще усъвършенства здравето ви.

► Експериментирайте с бобови растения и ядки като леки междинни хранения или ги включете в главните си ястия.

► Използвайте зехтин – заменете другите мазнини за готвене със зехтин.

► Яжте млечни артикули и месо в умерени количества – изберете по-малки порции млечни артикули и алено месо, като вместо това се концентрирайте върху растителните аспекти на диетата.

източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР