Средиземно море се затопля все по-бързо, а също така става

...
Средиземно море се затопля все по-бързо, а също така става
Коментари Харесай

Средиземно море става все по-топло и солено, показва проучване

Средиземно море се затопля все по-бързо, а също по този начин става и по-солено, демонстрират данните от изследване на испански откриватели, представени от ДПА. 
Прочетете още
Водата се е затоплила с към два градуса по Целзий за интервал от 100 години в западната част на Средиземно море, само че и на други места, настояват експертите от испанския Институт за проучвания на морето. Проучването им е оповестено в " Journal of Marine Science and Engineering ", представено от Българска телеграфна агенция.

Според откривателите на някои места, измежду които регион към Коста Брава, стоплянето на водата даже е по-голямо - с три градуса по Целзий, в границите на век.

Заключенията се основават на разбор на данни от последните 30 години, а измерванията са направени на всички дълбочини. 

Солеността на Средиземно море е по-висока от тази на Атлантическия океан, защото повече вода се изпарява, в сравнение с се прибавя от реките, вливащи се във вътрешния басейн. 

Обменът на вода с Атлантическия океан е доста стеснен, защото Гибралтарският пролив е много стеснен. 

Освен това морското ниво се покачва приблизително с към 2,8 милиметра годишно. Ускореното му повишаване се следи от 90-те години на предишния век.

Други изследвания демонстрират, че повишението на температурата и солеността на водата заплашва биоразнообразието в Средиземноморието. 

В по-топлите води на Средиземно море към този момент има съвсем 1000 неместни типа, които всяка година отиват все по на север и на запад, измествайки ендемични типове, споделят от екологичната организация " Световен фонд за природата " (WWF), представени от ДПА.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР