Сред стотиците разследвани и осъдени за изборни престъпления, почти всички

...
Сред стотиците разследвани и осъдени за изборни престъпления, почти всички
Коментари Харесай

Изборните престъпления у нас се наказват предимно с условни присъди

Сред стотиците разследвани и наказани за изборни закононарушения, съвсем всички са с условни присъди, а единствено шестима са лежали в пандиза – такава е равносметката за наказателната политика на страната през последните пет години против търговците на гласове. Екип на bTV се срещна с някои от наказаните за търговия с избор.

„ Една присъда за пазаруване на гласове не те прави престъпник”, твърди Йордан от село Крушовица, наказан условно преди шест години. Раздавал пари, „ с цел да ядат хората самун “. Трябвало да раздаде 750 лв. по лист на хора от селото и ден преди гласуването обиколил домовете им и платил, само че тогава цената била друга – 25 лв. на глас.

Бившият дилър на гласове в този момент е дояч. Излязъл е от схемите с изборна търговия, а щафетата поели други играчи. По думите му „ всички купуват “, само че нямал време да види кой тъкмо се възползва от следения избор.

Зад решетките за търговия с избор на евроизборите през 2019 година е 32-годишният Николай Великов от Плевен. По думите на майка му и до през днешния ден отхвърля.

С присъда за търговия с избор на цени сред 30 и 50 лв. на глас е и някогашен регионален партиен водач Ямбол. Иван Тодоров твърди, че признал виновност, без да е отговорен. Споразумял се с прокуратурата за условна присъда: „ Едно мое вървене до София – да се явя на едно дело ми коства към 200-250 лв. и на мен просто ми писна. Защото от една страна, който се грижи за фамилията си, жена му е безработна, 4 деца…няма от кое място да се получат вънкашни приходи. И се принудих да сключа това съглашение – една година условно и 12 000 лева санкция “.

Ще ги заплати когато стартира да работи – в този момент е незает.

По същото дело изцяло оневинен беше някогашният народен представител Илия Илиев. „ За какво да ги закупувам (гласовете – б.р.)? За какво да ги закупувам? И с какво? Аз да не взимам дотации по 40 млн. на година? Или по 5, или по 20 милиона като огромните партии? Ромските гласове ги купуват огромните партии. Българите, а не ромите “, безапелационен е той.

За изборите през последните пет години досъдебните производства са над 900, 220 от тях - за пазаруване на гласове. „ Наложените санкции през последните 5 години са 298, като част от тях са и ефикасни и са приключили с отнемане от независимост. Наложени са и санкции в размер на към 325 хиляди лв. “, показва Сийка Милева, представител на основния прокурор.

Според проверяващи купеният избор се потвърждава мъчно, защото от договорката всички са удовлетворени - и тези, които заплащат, с цел да влязат във властта, и тези, които получават пари, с цел да отидат до урните.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР