Сред най-вредните хранителни навици е постоянно да хапвате – това

...
Сред най-вредните хранителни навици е постоянно да хапвате – това
Коментари Харесай

Най-вредните хранителни навици

Сред най-вредните хранителни привички е непрекъснато да хапвате – това води до там, че стартирате незабелязано да преяждате. Няма нищо неприятно сред обособените хранения да хапнете малко, с цел да поддържате равнището на кръвната захар.

Но в случай че вместо да хапнете плод или зарзават или някоя потребна храна, вие просто поглъщате храна, която ви падне, през половин час, доста скоро ще изгубите естествения темп. Храни като чипсове и сладкиши (сметанови торти, шоколадови сладкиши, сиропирани сладкиши) би трябвало да бъдат употребявани с мярка, тъй като могат да бъдат доста нездравословни, в случай че прекалявате.

За да поддържате силата си в нужните граници, хапнете един здравословен сандвич, пълнозърнести крекери със сирене, шепа сушени плодове, сандвич с авокадо, протеинови блочкета или ядки или един морков.

Много постоянно хората ядат машинално нещо, до момента в който гледат телевизия. Ако ядете пред тв приемника, ще консумирате с петдесет % повече храна, в сравнение с масата.

Затова хапвайте, преди да седнете пред тв приемника, или в случай че имате потребност да дъвчете нещо, до момента в който гледате филм, запасете се с огромно количество нарязани на пръчици зеленчуци.

Жените доста постоянно протягат ръка към сладкото и тестеното, с цел да оправят неприятното си въодушевление. Това успокоява за малко, само че се отразява зле както на настроението през идващите часове, по този начин и на талията.

Преди да посегнете към тортата с крем, помислете какво тъкмо е развалило настроението ви. Опитайте се да оправите казуса, като се обадите на другар или отидете на кино или клуб.

Много хора се хранят вярно през седмицата, само че през уикенда се тъпчат като невидели. Така скапват целия резултат от петдневното здравословно хранене с пица със сирена, пържено пиле, панирано пиле, дюнери.

Преди да излезете с другари през уикенда, хапнете добре у дома, с цел да не се изкушавате с нездравословни храни. И не се ограничавайте чак толкоз през седмицата, с цел да не се трансформира уикендът във време за погазване.

 Кифличките са нездравословен табиет

Храненето от опаковани храни – съсредоточени супи, консерви и пакетирани сладки /кроасани, кифлички, дребни сладки, еклери/ могат да станат източник на ненадейно затлъстяване. Предпочитайте пресните зеленчуци и супите в сладкарниците, приготвени от същински артикули, пред тези в консервите и пакетчетата. За десерт изяждайте плод или кисело мляко.

Много хора се хранят в придвижване – до момента в който карат или вървят. Така непрекъснато се чувствате гладни, а и се тъпчете със суха храна. Ако чак толкоз нямате време да ядете на маса най-малко за петнадесет минути денем, хапнете ядки, сушени плодове, пресни плодове или млечни артикули.

Много неприятен табиет при хранене е да се яде бързо. Като гълтате цели части пица с месо, без да ги дъвчете, вредите на стомаха си. Когато ядете доста бързо, мозъкът няма време, с цел да успее да наблюдава храненето и му трябват повече от двадесет минути, с цел да разбере, че сте се нахранили. В това време вие продължавате с бързи темпове да гълтате храна.

Опитайте се да ядете по-бавно – по този начин ще щадите стомаха си и ще ядете доста по-малко. Любителите на сладко би трябвало да знаят, че няколко бонбона могат да ги заредят с сила, само че по-късно следва внезапен спад. Алтернатива на бонбоните са сушените плодове и сладкият корнфлейкс.

Ето ги и най-вредните хранителни привички

Хранене един път дневно

Това е хранително разстройство. Скоростта на метаболизма се забавя и килограмите се отсрочват доста по-лесно. Човекът, който яде един път дневно, даже не усеща това, тъй като тялото се приспособява и тук се появяват тези метаболитни нарушавания и натрупването на непотребни килограми.

Тези метаболитни промени трансформират тялото и от година на година се появяват непотребни килограми. Когато хората отиват при диетолога, те споделят, че не могат да ядат заран, само че желаят диета, с цел да отслабнат, с цел да могат да ядат вечер и какво харесват, само че никога заран. Хората не са наясно, че са в изцяло неправилна система, която би трябвало да бъде изменена.

Прескачане на закуската

 Прескачането на закуската е нездравословен табиет

Много хора нормално прескачат храненето. Така по-късно преяждат повече, а интензивността им е понижена. Това е доста неприятен хранителен табиет. За да сте здрави и слаби, яжте сутринта. Така ще имате време да изгорите калориите и ще се чувствате енергични.

Тези, които прескачат закуската, не осъзнават, че имат по-ниска продуктивност на работа или учебно заведение, вниманието е по-ниско. Хората, които пропущат закуската, страдат от неприятна централизация, замаяност, неспокойствие, промени в настроението.

Късна вечеря

Повечето модерни заети хора, не се хранят едновременно, а когато имат опция за това. Често пъти вечерта е единственият миг, когато могат да похапват умерено. За страдание, това се случва късно. Хората се успокояват, когато се приберат вечер със фамилията си и се появява богатата вечеря - пилешки пържолки, кюфтета в сос, кебапчета с гарнитура, пълнени чушки с кайма, мусака със заливка - трапезата е отрупана с толкоз изкушения, кой може да им устои!

Въпреки че са погълнали доста храна и са изтощени, хората към този момент не могат да спрат да се хранят, тъй като по този метод облекчават целия стрес за деня. Храната има функционалност да модулира прочувствения статус, с цел да облекчи всички болки за деня. Излишните килограми и редица проблеми пораждат, без да осъзнаваме, че имаме нездравословни хранителни привички. В взаимозависимост от биоритма на индивида 4 часа преди лягане, е идеално да е последното хранене; несъмнено не е доста богата храна без мъчно усвоима храна за спокоен сън. Сънят е доста значим, когато става въпрос за надзор на тежестта.

Хранене с нездравословен самун

Хлябът е съществена част от българската софра и за никого не е загадка, че постоянно акцентираме на тестото. За жал, хлябът, който се предлага на пазара, съдържа и нездравословни съставки. Бялото брашно пък не е най-полезното. Затова прекаляването с бял самун може да е нездравословен хранителен табиет, който вреди на кръвната захар и на тежестта ви. Старайте се да хапвате повече безглутенов самун, многозърнест самун, самун със семена, самун с ядки, ръжен самун.

Тестените закуски

Похапването на тестени закуски и тестени десерти е обичайно за българите. Баничките със сирене, поничките със сладко, милинките, рогчетата, кифлите с мармалад и курабийките, гевреците са част от утринното похапване на мнозина. Всички тези закуски съдържат бяло брашно, квас, захар и нездравословни мазнини. Когато се употребяват всеки ден, това е неприятен хранителен табиет.

Сокове

Соковете са с високо наличие на калории и с високо наличие на захар, насърчавайки затлъстяването. Те би трябвало да се употребяват умерено (по опция на парти), а не да пълним рафтовете у дома с тях. Честата приложимост на сокове води до качване на килограми и до скапва на зъбите.

Следобедна закуска

 Следобедната закуска не е нездравословен хранителен табиет

Около 15-16.00 ч. доста ни се хапва нещо сладко за следобедна закуска. Обикновено след хранене равнището на сила в организма спада фрапантно. Затова си представете, че единственият метод да се ободрите е да изядете цялостен шоколад. Но това е неприятен хранителен табиет. Как да го избегнем? Борбата с натрапчивите стремежи за сладко постоянно приключва с проваляне. По-добре е да изядете единствено две или три късчета шоколад. Ако се научите да се контролирате, ще е ужасно. За да избегнете желанието, си вземете глътка чист въздух, поговорете с сътрудници, разходете се или пийте кафе.

Грешно съчетание на храни

Всеки обича богатите ястия и детонацията от усети, само че в случай че неверното съчетание на храни може да ви навлече тежест в стомаха, гадене, повръщане и други неразположения. Така да вземем за пример не се предлага консумация на яйца с риба. Не е желателно също по този начин да се смесват прекомерно доста разнообразни видове храни в едно ядене.

Пушене

Пушенето е добре прочут нездравословен табиет, само че когато пушите по време на хранене, това в допълнение вреди на здравето ви. Опитайте се да се въздържате по време на хранене от цигарите, с цел да не пречите и на близките. На никого не му е прелестно да се храни в задимено пространство.

Други нездравословни привички по време на хранене е да се пие доста вода или течности, което разрежда стомашните сокове и пречи на преработката на храната.

Многото говорене и придвижване по време на хранене също не е доста удобно за храносмилането.

Храненето пред компютъра е различен нездравословен табиет на актуалните хора, който за жалост се среща от ден на ден и повече.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР